2020. május 18., 20:17

Az amerikai kormányzat elítéli Tajvan "kizárását" a WHO éves közgyűléséről

Az amerikai kormányzat elítéli Tajvan "kizárását" az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éves közgyűléséről - hangsúlyozta hétfőn kiadott közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Tajvan-WHO
Fotó: Archívum
Joseph Wu tajvani, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO igazgatója

Az amerikai diplomácia vezetője a közleményben leszögezte, hogy Tajvan "kizárása" a jelenleg Genfben folyó ülésszakról "tovább rontja a hitelességét és a hatékonyságát" a világszervezetnek.

Olyan multilaterális szervezetekre van szükségünk, amelyek eleget tesznek küldetésüknek és valamennyi tagállam érdekeit szolgálják, és nem politizálódnak át, amikor emberek élete a tét"

- fogalmazott Pompeo, leszögezve, hogy Tajvan azon országok közé tartozik, amelyek a legjobban kezelték a koronavírus-járványt.

Az amerikai külügyminiszter ismét bírálta Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, a WHO igazgatóját, mert az amerikai álláspont szerint

"a Kínai Népköztársaság nyomására döntött úgy, hogy nem hívja meg Tajvant" az ülésszakra.

Az amerikai kormányzat többször bírálta élesen a WHO-t, azt vetve a szervezet vezetőjének szemére, hogy nem időben és nem megfelelően tájékoztatott az új típusú koronavírus járványáról, sőt, a világjárvány kirobbanásakor félrevezető információkat közölt és rossz tanácsokat adott a tagországoknak. Donald Trump amerikai elnök átmeneti időre fel is függesztette az Egyesült Államok pénzügyi hozzájárulását a szervezet működéséhez. Az amerikai elnök azonban a múlt héten kijelentette, hogy fontolgatja a mintegy 400 millió dolláros hozzájárulás újbóli folyósítását.

Washington néhány nappal ezelőtt vetette fel Tajvan meghívását a WHO ülésszakára. Kína azonban jelezte, hogy nem ért ezzel egyet, mivel Tajpejt Kína részének tekinti, amelynek ezért szerinte nincs joga önálló államként részt venni nemzetközi szervezetek munkájában.

Tajpej azonban nem hajlandó elismerni, hogy Kína része volna.

Tajvan nem tagja az Egészségügyi Világszervezetnek, 2009 és 2016 között megfigyelőként vett részt a munkájában, de Kína megakadályozta a további részvételét, miután 2016-ban Caj Ing-vent választották a Kínai Köztársaság (Tajvan) elnökévé. Caj Ing-vent, aki Tajvan függetlenségének híve, az idén január elején újraválasztották. a mostani ülésszakon szeretett volna részt venni, hogy megossza a járvány kezelésének tapasztalatait.

Joseph Wu, a tajvani külügyek irányítója hétfőn sajnálkozását fejezte ki, hogy Tajpej nem kapott meghívást az ülésszakra, pedig szerette volna megosztani tapasztalatait a koronavírus-járvány kezelésében.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.