2024. április 21., 10:50

Az amerikai képviselőház jóváhagyta az Ukrajnának szánt segélycsomagot

Az amerikai képviselőház szombaton közel 61 milliárd dolláros (57,3 milliárd euró) segélycsomagot hagyott jóvá Ukrajnának. 

Még sokáig nem lesz haszna
Mike Johnson a szavazás utáni sajtóértekezleten
Fotó: Képernyőfotó

A képviselőház tagjai három törvényjavaslatról szavaztak, amelyek összesen több mint 95 milliárd dollárnyi támogatást biztosítanak Ukrajnának, Izraelnek és az Egyesült Államok szövetségeseinek az indo-csendes-óceáni térségben. Ezeket egy külpolitikai és nemzetbiztonsági prioritásokkal kapcsolatos törvényjavaslattal együtt fogadták el.

A négy törvényjavaslatból álló csomagot most továbbítják a szenátusnak, ahol a következő napokban szinte biztosra vehető az elfogadás. Joe Biden elnök ígéretet tett arra, hogy azonnal törvénybe iktatja - emlékeztet az AP.

Az Ukrajnára és más környező országokra vonatkozó javaslat 23 milliárd dollárt tartalmaz az amerikai fegyverek, ellátmányok és felszerelések feltöltésére. Több mint 11 milliárd dollárt különít el konkrét amerikai katonai műveletek finanszírozására a térségben, és közel 14 milliárd dollárt arra, hogy segítse Ukrajnát fejlett fegyverrendszerek és más katonai felszerelések beszerzésében.

Az eredeti segélycsomagot Mike Johnson republikánus képviselőházi elnök négy részre osztotta, és Izrael és Ukrajna mellett Tajvan, valamint az Indo-csendes-óceáni térségben lévő szövetségesek is részesülnek belőle, ahol az USA Kínával küzd a befolyásért. A képviselőház mind a négyről külön szavazott, és mind a négyet jóváhagyták.

Összesen 366 kongresszusi képviselő szavazott amellett, hogy összesen 26,4 milliárd dollárt különítsenek el a zsidó állam katonai támogatására és a gázai humanitárius segítségnyújtásra, 58 ellene.

Az Izraelnek nyújtott amerikai támogatás megvédi a nyugati civilizációt - mondta Netanjahu miniszterelnök. A zsidó állam külügyminisztere szerint a lépés erős jelzést küld Izrael ellenségeinek.

Zelenszkij és a Kreml is reagált

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott a képviselőháznak. Ez egy olyan döntés, amely a történelem menetét a helyes úton tartja - mondta.

A Kreml viszont úgy reagált a csomag jóváhagyására, hogy a segély csak még több ukrán életét követeli a kijevi rezsim miatt.

Jan Lipavský cseh külügyminiszter szerint a képviselőház döntése az Ukrajnának nyújtott segélyről a megfelelő időben jött. Szerinte Európának is többet kell tennie.

Petr Fiala cseh kormányfő is elégedettségét fejezte ki a döntés kapcsán.

Köszönöm Mike Johnson bátor lépését, és azt, hogy a szabadság, a biztonság és a transzatlanti szövetség egysége érdekében szavazásra bocsátotta ezeket a javaslatokat"

- írta Fiala a cseh és az angol nyelvű közösségi oldán közzétett bejegyzésében.

Az Európa Tanács elnöke, Charles Michel az X-en közétett bejegyzésében így fogalmazott:

Üdvözlöm, hogy a képviselőház megszavazta az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros segélycsomagot, amely már régóta esedékes volt. Ez egyértelmű üzenet a Kremlnek: Azok, akik hisznek a szabadságban és az ENSZ Alapokmányában, támogatni fogják Ukrajnát és népét."
Az észak-atlanti szövetségesek egységesen támogatják a szabadságot és a demokráciát"

- mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.