2022. május 24., 16:16

Ausztria után újabb szomszédos államban bukkant fel a majomhimlő

Szlovákiában és Magyarországon még nem, de immár Ausztriában és Csehországban is regisztrálták a majomhimlőt okozó vírust.

majomhimlő
Fotó: Pixabay

A seznamspravy.cz cseh hírportál kedden azt írta, egy a prágai Központi Katonai Kórházban ápolt betegnél megerősítették, majomhimlővel fertőzött.

Az elmúlt hetekben számos európai országban, Ausztráliában és az amerikai kontinensen is megerősítették a majomhimlő jelenlétét. 

A majomhimlő Közép- és Nyugat-Afrika távoli részein a leggyakoribb. A régión kívüli megbetegedések gyakran az e területre való utazáshoz kapcsolódnak. Két fő törzse létezik: a kongói törzs, amely súlyosabb - akár 10%-os halálozást is elérhet, és a nyugat-afrikai törzs, amelynek körülbelül 1%-os a halálozási aránya. Az Egyesült Királyságban előforduló eseteket nyugat-afrikai törzsként jelentették. A vírus szoros érintkezés útján terjed, mind állatokról, mind - ritkábban - emberekről. Először 1958-ban találták meg majmoknál, és innen ered a név is, bár ma már a rágcsálókat tekintik fő gazdaállatnak. Emberben először 1970-ben írták le a Kongói Demokratikus Köztársaságban.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.