2021. április 14., 14:13

"Arra koncentráltunk, hogy eltávolítsuk Trumpot a hatalomból" - CNN-igazgató vall egy rejtett kamerás felvételen

Az olvasó joggal kérdezhetné, minek foglalkozunk még 2021. áprilisában is Donald Trumppal. Talán újságírói monomániáról van szó, a szerző képtelen elfogadni a volt elnök vereségét? Esetleg elmaradt a szükséges gyászmunka? Nos, erről szó sincs, a téma Trump személyénél sokkal érdekesebb!

Fotó: unsplash.com

A sajtó politikai célú felhasználása, sőt, alkalmazása nagyjából egyidős magával a médiával. Nem tudjuk, a sumér hivatalnokok kampányoltak-e agyagtáblákon, esetleg véstek-e dél-amerikai indiánok emberbőrre politikai szövegeket, mindenesetre legfeljebb a világ zaját szándékosan kizáró emberek nincsenek tisztában azzal, hogy ma a nyomtatott és elektronikus sajtó értékek, vagy, ami ennél sokkal rosszabb, politikai igények mentén működik. 

A nyugati mainstream a konzervatív, az USA-ban a republikánus, Magyarországon a kormányközeli sajtót rendszeresen vádolja elfogultsággal, miközben saját magát szívesen vágja független-objektív újságírói pózba.

Ez a distinkció már csak logikai szempontból is sántít, hiszen a világot, s a benne élőket, csak a legnaivabbak oszthatják tisztán jókra és rosszakra. A sajtó propagandacélú felhasználása, tetszik vagy sem, a politikai rendszer része, 

a baj azzal van, hogy néhány sajtótermék szereti magát e rendszeren felülállónak láttatni!

E dühítő képmutatás egyik mestere az amerikai CNN hírtelevízió, amely ugyan ezerszer példát adta már az ellenkezőjének (bár ahogy most, úgy még sosem), mégis sokak szemében a független média zászlóshajója. A Project Veritas oknyomozó brigád (oknyomozni nem csak orosz oligarchák, olasz maffiózók és közép-kelet-európai kormányok ellen érdemes) a napokban egy rejtett kamerás felvételen számolt le végleg és visszavonhatatlanul ezzel az elképzeléssel.

A felvételeken a CNN technikai igazgatója, Charlie Chester beszél arról, miként járult hozzá a csatorna Trump megbuktatásához, sőt, kerekperec kijelenti, ő maga tulajdonképpen azért szerződött a tévéhez, hogy az elnökbuktatást elősegítse. A videóból látszik, a PV újságírója több alkalommal is találkozott Chesterrel. (A fordításokkal kapcsolatban egy megjegyzés. Igyekeztem megtalálni az egyensúlyt a nyelvhelyesség és a stilisztika között, így néhány lefordíthatatlan angol kifejezést nem szó szerint, inkább jelentésének megfelelően fordítottam le.)

Csak néhány példa a videó legerősebb kijelentéseiből:

A pilótaszemüvegében úgy ábrázoljuk őt (Bident - a szerk. megj) mint egy fiatalos öregembert. (...) Apám mindig azzal jött, hogy Kamalára szavazunk, mert Biden meghal a mandátuma alatt. (...) Ám legyen! (...) Főnökként biztos utálnád, de k#rvára igazi, amúgy is, jobb, mint ami van. (...) De azt hiszem végigvisszük őt (Bident) ezen a cikluson! 

A CNN az elnöki ciklusa alatt rengeteget foglalkozott Trump egészségi állapotával, azt sugallva, az elnök alkalmatlan az ország irányítására, ezzel kapcsolatban Chester azt mondja:

Egy olyan történetet kreáltunk, amiről valójában nem tudtunk semmit. (...) Azt hiszem ezt hívják propagandának!

Az elnökválasztásról pedig közli:

Nézd meg, mit csináltunk. Kimondom. Meggyőződésem, a CNN nélkül nem biztos, hogy Trumpot kiszavazták volna.
Arra koncentráltunk ,hogy Trumpot eltávolítsuk a hivatalából. Magától értetődő, erről volt szó. Igaz? (...) Most a klímaváltozás jön!

Erre a riporter megkérdezi, mi várható, a félelemre apellálnak majd? Mire Chester:

Aha, a félelemmel könnyű eladni!

Az egyik alkalommal a CNN egyik producere is jelen van a beszélgetésnél. Rachelle Hoffman azt mondja, 

ha nem jött volna a koronavírus, ma is Trump lenne az amerikai elnök. 

Ez a mondat azért is különösen érdekes, mert hasonló kijelentést eddig csak republikánus, konzervatív újságíróktól hallhattunk. Nem véletlenül, hiszen ezzel tulajdonképpen azt ismernék el, Trump jól kormányozta Amerikát. 

A koronavírus kapcsán azt mondja a CNN-igazgató, hogy az emberekben ma él egyfajta COVID-fáradtság. A céges tanácskozásokon már megbeszélték, ha újra nyit az ország áttérnek a klímaváltozásra. 

Ez lesz a mi következő... hmmm.... hogy is fogalmazzak... erre összpontosítunk majd.  

Amikor az újságíró felteszi a kérdést, mégis hogyan, Chester arról kezd beszélni, hogy olvadó jéghegyeket és hasonlókat mutogatnak majd. Chester még azt is elmondja, az irányelv a csatorna főigazgatójától, Jeff Zuckertől jön.

Ez lesz a következő járványhoz hasonló sztori, amit unásig ismételgetünk majd, de ez működik hosszútávon is, ha érted mire gondolok?! (...) Jó sokáig fejhetjük majd még a témát. (...) A klímaváltozás lesz a következő COVID!

Chester ezen kijelentései egyébként óriási veszélyt jelentenek, ugyanis a klímaváltozás valóban egy fontos, megoldandó probléma. Hogy erről, ilyen videók fényében, miként lehet majd széles tömegeket meggyőzni, nem tudjuk. Azzal, hogy a mainstream média egyik zászlóshajójának igazgatója előre kijelenti, "fejni fogják a témát" és ez lesz a "következő COVID", felmérhetetlen károkat okoz. Körülbelül, mint Greta Thünberg és hasonszőrű társai, akik segítségével gátlástalan politikusok közéleti bunkósbottá silányítottak egy jelentős problémát. 

A PV videója tegnap került fel a legismertebb videómegosztóra, jelenleg nagyjából 400 ezer megtekintésnél jár. Egy gyors keresés alapján a legtöbb fősodratú médium nem foglalkozott a témával, angol nyelvterületen eddig szinte csak republikánus, konzervatív újságok írtak róla (a New York Post, a Federalist, a Washington Examiner, a brit Daily Mail bulvárlap és még néhány másik hírforrás).

Végezetül (majdnem) kommentár nélkül két érdekes ábra egy őszi Gallup-felmérésről:

gallup
Fotó:  gallup.com
Azon amerikaiak arányának alakulása akik "nagyon vagy legalább eléggé" bíznak a tömegtájékoztatásban.

 

gallup
Fotó:  gallup.com
A fenti mutató pártalapú (szürkével a függetlenek) megoszlása. Meglepődik valaki azon, hogy a republikánus szavazók alig 10% hisz a tömegtájékoztatásnak?
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!