magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. január 13., 13:38

Áramkimaradásokra készülnek a svédek

A svéd katasztrófavédelmi hivatal (MSB) korábban ajánlást fogalmazott meg, hogyan készüljön fel a lakosság egy esetleges krízisre, például hosszabb áramkimaradás esetére. 

Biztos ami biztos
Ez legyen a csomagban
Fotó: Dagens Nyheter

A szervezet pontos listát tett közzé, hogy az úgynevezett válságládába – amelyet minden háztartásba javasolnak – mit rakjanak az emberek. A szervezet szerint többek között kemping gázfőző, hajtókaros rádió, hálózsák, zseblámpa, tartós élelmiszer és orvosi felszerelések szükségesek. 

Göteborg város vezetői úgy gondolják, egy ilyen csomag összekészítése nagyon költséges lehet, ezért az önkormányzati testület szerdán megszavazta a baloldali képviselők javaslatát arról, hogy a rászorulókat pénzzel támogassák a csomag költségének fedezésében.

A testület szociáldemokrata elnöke pontosan nem tudta megmondani a Dagens Nyheter kérdésére, kik kerülhetnek bele a támogatottak körébe és körülbelül hány érintett lehet, ugyanakkor hozzátette, hogy a lakosság védelme nem lehet „osztálykérdés”.

Az MSB válságkommunikátora üdvözölte Göteborg lépését, ugyanakkor hangsúlyozta, nem a drága felszerelésekre kell a hangsúlyt helyezni, hanem a felkészültségre, valamint a gyakorlati készségek elsajátítására. Anna Teljfors példaként említette, hogy meg kell tanulni, hogyan lehet például melegen maradni fűtés nélkül.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.