2021. május 5., 16:38

Angela Merkel: Nem szabad elfelejteni a nácik által elkövetett bűncselekményeket

Nem szabad elfelejteni a német nemzetiszocialista párt által a második világháború során elkövetett bűncselekményeket - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szerdán a holland felszabadulás napja alkalmából tartott beszédében, amelyet élőben közvetítettek a hágai parlamentben.

Fotó: TASR/AP
Ez Németország örök felelőssége

- fogalmazott a kancellár, hozzátéve,

hogy életben kell tartani a nácik által elkövetett rémtettek emlékét.

A német kancellár megemlékezett arról, mekkora szenvedést okoztak a nácik Hollandia 1940-től 1945-ig tartó megszállása alatt.

Ezek a bűncselekmények nem évülnek el", mert semmi sem töltheti be az űrt, amelyet a halottak hagytak maguk mögött

- tette hozzá.

A német megszállás alatt 200 ezer holland állampolgár vesztette életét. Százkétezer zsidóval koncentrációs táborokban végeztek. Az elhurcolt zsidók száma egyetlen másik, a nácik által megszállt országban sem volt ilyen magas. Ezek a bűncselekmények évtizedekig terhelték a német-holland kapcsolatokat.
A német megszállás 76 évvel korábban, 1945. május 5-én ért véget a hollandok számára. Merkel a második német vezető, aki megtartotta a hagyományos szabadságbeszédet a holland parlamentben. Az első Joachim Gauck akkori német elnök volt 2012-ben. Eredetileg úgy volt, hogy Merkel 2020-ban, a megszállás végének 75. évfordulója alkalmából mond beszédet, de a koronavírus-járvány miatt ezt végül elhalasztották.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.