2021. november 20., 12:47

Andrej Babiš nem zárja ki, hogy indulna az elnökválasztáson

Andrej Babiš ügyvezető cseh kormányfő nem zárja ki, hogy indulna a következő, 2023 januárjában esedékes elnökválasztáson.

Fotó: TASR

A tisztségéből rövidesen távozó miniszterelnök egy, a Facebook közösségi portálon megjelent kérdésre válaszolva indulását a szükséges számú támogatói aláírás összegyűjtésétől tette függővé. Babiš ugyanakkor leszögezte, hogy jelenleg mással van elfoglalva, s az esetleges elnökjelöltséggel nem foglalkozik.

Nagyon sokan kérdezik ezt most tőlem

- válaszolta Babiš a Facebook profilján feltett kérdésre.

Eszembe jutott, mi lenne, hogyha az emberek összegyűjtenének megfelelő számú aláírást. De nem akarok előreszaladni, ez most számomra valóban nem téma

- írja Babiš. Hozzátette:

jelenleg a Covid-19 elleni küzdelemmel, illetve az általa vezetett ANO mozgalom ellenzékbe vonulásával van elfoglalva.
Amennyiben Andrej Babiš valóban indulna az elnökválasztáson, valószínűleg nem lenne szüksége támogatói aláírásokra. A hatályos szabályok szerint ugyanis a jelölt regisztrálásához legfeljebb 20 képviselő, esetleg 10 szenátor, vagy 50 ezer lakossági támogatói aláírás szükséges. Az ANO mozgalomnak 72 képviselője van az alsóházban, így a szükséges támogatók megszerzése Babiš számára nem lehetne probléma.
Az elnök (Miloš Zeman) szeretné, ha indulnék

 - mondta Babiš a héten a Blesk című bulvárlap érdeklődésére válaszolva.

Erről az ANO-nak kell döntenie

- jegyezte meg. Megerősítette, hogy a mozgalom saját jelöltet akar indítani a 2023 januári megmérettetésen.

Miloš Zeman jelenlegi államfő második ötéves megbízatási időszaka 2023 márciusában jár le, s az alkotmány szerint harmadszor már nem indulhat a választáson.

A cseh sajtóban megjelent értesülések szerint Andrej Babišon kívül az elnöki posztért indulni szeretne egyebek között Petr Pavel, a cseh hadsereg volt vezérkari főnöke, Danuše Nerudová, a brünni Mendel Egyetem rektora, illetve Pavel Fischer független szenátor is. A jelölteknek hivatalosan 66 nappal a választás előtt kell bejegyeztetniük magukat.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.