2023. május 31., 16:47

Amerikai tábornok: Teljesen újra kell gondolni, ki férhet hozzá titkos adatokhoz

A "nemzetbiztonsági átvilágítás" során eddig főként azt vizsgálták a hatóságok, az illető kapcsolatban állhat-e "rossz körökkel", idegen hatalmakkal, zsarolható-e. Amerikának a legutóbbi kiszivárogtatási botrány kapcsán sok mindent újra kell gondolni.

Jack Hammond
Jack Hammond dandártábornok
Fotó: Homebase

Ezt nem (csak) e sorok írója gondolja így. Ebbéli vélekedésének adott hangot Jack Hammond az Egyesült Államok hadseregének nyugalmazott dandártábornoka, aki szerint az a "grandiózus nárcizmus" amelynek jegyei a Légi Nemzeti Gárda fiatal katonáján is megfigyelhetők, komoly nemzetbiztonsági kockázatot hordoznak, ráadásul az illetékes szervek erre eddig nem is "szűrtek rá".

Április elején figyelt fel a világ arra, hogy minősített katonai és diplomáciai dokumentumok jelentek meg a Telegramon és a Twitteren, nemcsak az ukrajnai háborús helyzettel kapcsolatosan, hanem az USA közel-keleti és Kína-politikájáról is, de az egyik feljegyzés például Magyarországot is érintette.

Kiderült az is, a dokumentumok már jóval korábban kikerültek, csak áprilisban lett "ügy" belőle. A Szövetségi Nyomozóiroda, azt követően, hogy maga Joe Biden amerikai elnök jelentette be, hogy szorul a hurok a kiszivárogtató körül, rövid úton őrizetbe is vette a 21 éves Jack Teixeirát, akinek hírszerzési területen dolgozott, és hozzáférése volt a kiszivárgott dokumentumokhoz.

Az ügyről számtalan cikk született, ezek közül több a kiszivárogtató motivációit próbálja feltárni, ez viszont nem egyszerű, Jack Teixeira nem egy Edward Snowden vagy Bradley/Chelsea Manning. Romatinkus szabadságszeretetet, mély rendszerellenességet hiába is keresnénk lépései mögött.

A Ma7 a londoni megjelenéssel egyidőben számolt be Nancy Jo Sales amerikai írónő Guardian-beli cikkéről, melyben a New York Times bestseller-szerzője azt állítja, a Z-generációs Teixeirát a közösségi médiában megszerezhető befolyás vezérelte, le akarta nyűgözni azt a további 20-30 tinédzsert és fiatal férfit, akivel "Thug Shaker Central" néven emlegették magukat, noha a kemény gengszternév ellenére a csoport vezetője, Teixeira az édesanyjával élt.

Ez a csoport, amely a fegyverekről és a háborús témájú videojátékokról szólt, tele volt fiatal férfiakkal, akiket Teixeira szeretett előadásokat tartani a katonai témában szerzett kiváló tudásával. Miután néhányan kétségeiket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy hozzáfért-e minősített információkhoz, Teixeira bizonyítani akart. A Nemzeti Gárda Otis légibázisán, ahol a 102. hírszerző szárnynál magas szintű biztonsági minősítéssel rendelkező informatikusként dolgozott,  elkezdte fotózni a kezén átmenő dokumentumokat.

Sales azt állítja:

Teixeira története a Z generációs fehér hímek egy törzsét testesíti meg, akiket éppúgy neveltek fel az internet sötét zugai, mint a szüleik. A Z-generációt gyakran dicsérik, mint energikus fiatal aktivistákkal teli nemzedéket, akik olyan progresszív ügyek mellett elkötelezettek, mint a klímaválság, az LMBTQ+ jogok és a fegyvertartás tilalma. De vannak más Z-generációsok, akik messze jobbra hajlanak; gyakran magányos, elszigetelt fiatal férfiak és fiúk, akik a fehér felsőbbrendűséget hirdetik, és más jobboldali szélsőségesek áldozataivá válnak, akik az interneten keresik őket, hogy radikalizálják őket azáltal, hogy az összetartozás érzésével töltik fel őket.

A jelenség a BBC-t is foglalkoztatta. Az angol közszolgálati média arról számolt be, az orosz alapítású, Budapesten székelő Gaijin Entertainment War Thunder hadijáték-szimulátorának csevegőjében is már több, nemzetbiztonsági szempontból kényes, NATO-fegyverek, -fegyverrendszerek működésével kapcsolatos információ került ki. Például egy játékos az F-16 vadászrepülőgép Stores Control Panel (SCP) néven ismert rendszerről közölt részleteket, illetve idézett a pilóta felhasználói kézikönyvéből. De ez csak a jéghegy csúcsa.

Jack Hammond az Egyesült Államok hadseregének nyugalmazott dandártábornoka a Yahoo Newson közzétett véleménycikkében a korábban idézett amerikai írónő által életre hívott narratívát viszi tovább, katonai szempontokkal kiegészítve.

Szerinte Jack Teixeira alacsony önbecsüléssel rendelkező személyiség volt, és megpróbált felvágni egy csapat tizenéves játékos előtt egy chat-platformon.

A tábornok emlékeztetett, a nemzetbiztonsági átvilágítás során eddig az volt a fő szempont, hogy ki az, aki egyértelműen zsarolható valami miatt, ki áll kapcsolatban rossz körökkel, esetleg vannak-e könnyen felismerhető pszichológiai problémái.

Hammond egy hatósági orvost idéz, aki szerint a "„magányosság és elszigeteltség járvány" az USA-ban, és már olyan szintet ért el, hogy "társadalmi kapcsolatok előmozdítását célzó nemzeti stratégiára" van szükség. Ebben szerepet játszhat a koronavírus-világjárvány idején kötelező távolságtartás is. Míg a pandémiás elszigeteltséghez kapcsolódó mentális egészségügyi problémák teljes hatását egy ideig nem fogják tudni feltárni, egy amerikai egészségügyi jelentés szerint a legnagyobb a mentális, viselkedési vagy érzelmi zavarokat a 18-25 éves korosztály körében okozta, ennek reprezentánsa Teixeira is.

A mentális egészség befolyásolja, hogy az ember hogyan érzékeli a világot és hogyan hozza meg döntéseit. Emiatt léteznek listák a kizáró feltételekről, mutatókról és viselkedésekről, amelyek segítségével meghatározható a biztonsági tanúsítványra való alkalmasság"

– írja Hammond, majd hozzáteszi: " Ezekről a listákról hiányzik a magány, a rossz önértékelés, a szociális szorongás, a nárcizmus, amelyek Teixeira – valamint a legtöbb tömeges lövöldözős – jellemvonásai. "

Nyilvánvaló, hogy a Jack Teixeira szigorúan titkos engedélyét jóváhagyók figyelmen kívül hagyták a figyelmeztető jeleket, és úgy tűnik, hogy számos felügyeleti feladat meghiúsult. A jelenlegi FBI és Védelmi Minisztériumi vizsgálatai megoldják ezt, ez a kegyvesztett repülős valószínűleg hosszú időre börtönbe kerül, és sok embernek el kell veszítenie az állását.

Azonban a "tüneti kezelésen" túl újra kell gondolni azt is, a jövőben ki kaphat hozzáférést szigorúan titkos adatokhoz.

"Olyan, új szűrési kritériumokat kell kidolgoznunk, amelyek gyorsan azonosítják azokat az embereket, akik magányosak, rossz önértékelésűek és grandiózus nárcizmust mutatnak (amint azt Teixeira esete mutatja), és meg kell szüntetnünk a titkosított adatokhoz való hozzáférésüket" – javasolja a tábornok.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.