2022. március 26., 09:37

Álljunk ellen Putyinnak, szólítja fel Biden a szabad világot

Joe Biden amerikai elnök varsói beszédében kijelenti, hogy a „szabad világ” ellenzi az orosz ukrajnai inváziót, és a világ legnagyobb gazdaságai egységesek Vlagyimir Putyin orosz elnök megállításának szükségességében, tájékoztatott a Reuters hírügynökség a Fehér Házra hivatkozva.

Joe Biden
Fotó: TASR/AP

Az amerikai elnök beszédében felvázolja „az előttünk álló kihívás sürgősségét”, valamint azt is, hogy „mit jelent a világ számára az ukrajnai konfliktus, és miért olyan fontos, hogy a szabad világ egységes és határozott maradjon az orosz agresszióval szemben" – mondta a Fehér Ház biztonsági tanácsadója, Jake Sullivan a pravda.sk szerint

A beszédben, amely az amerikai képviselők szerint Biden fő beszéde lesz Lengyelországban, az amerikai elnök „a szabad világ közös erőfeszítéseiről beszél

Ukrajna népének támogatásáról és Oroszország felelősségre vonásáról ezért a brutális háborúért, valamint a demokratikus elveken alapuló jövő védelméről is” – áll a Fehér Ház közleményében.

Biden beszéde zárja azt a négynapos európai utazást, amelynek részét képezték a korábbi brüsszeli csúcstalálkozók is. Az amerikai elnök a tervek szerint Andrzej Duda lengyel elnökkel is találkozik, valamint ukrán menekültekkel és a neki segítő humanitárius munkásokkal is.

Az elnökök találkozóján várhatóan az a vitát kiváltó téma is szóba kerül majd, hogy milyen módon akartak a lengyelek vadászgépeket adni az ukránoknak. Az Oroszországgal való közvetlen konfliktust elkerülni igyekvő Washington elutasította Lengyelország meglepetésszerű ajánlatát, hogy orosz gyártmányú MiG-29-es vadászgépeket helyezzen át egy németországi amerikai támaszpontra. Varsó szerint a vadászgépeket ezután a NATO-n keresztül kellett volna átadni az ukrán hadseregnek. A Pentagon azonban visszautasította ezt a javaslatot.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.