2020. december 2., 17:28

Alaposan megizzasztották a balliberálisok a Frontex-vezért

Jogellenesen segítette a görög hatóságokat az illegális bevándorlók Törökország területére való visszatoloncolásában a Frontex – legalábbis ezt állítják az Európai Parlament Állampolgári jogi, Bel- és Igazságügyi (LIBE) Bizottságának balliberális tagjai, akik egy tegnapi meghallgatáson az európai határvédelmi ügynökség, a Frontex ügyvezető igazgatóját, a francia Fabrice Leggerit próbálták kérdőre vonni az európai uniós határok védelméért.

LIBE-bizottság
Ülésezik a LIBE-bizottság
Fotó: EEPA

A meghallgatást azok a médiaértesülések idézték elő, amelyek szerint a határvédelmi ügynökség alkalmazottai áprilisban – a görög határőrséget segítve – részt vettek a Földközi-tengeren át érkező menedékkérők erőszakos visszaterelésében. Elmondásuk szerint a művelet célja az volt, hogy megakadályozzák, hogy a migránsok elérjék az unió partjait, októberben pedig több sajtóorgánum – köztük a német Der Spiegel hetilap és az ARD német televíziós csatorna – által nyilvánosságra hozott vizsgálat amellett érvelt:

a török-görög tengeri határon történt, úgynevezett „visszatolási akcióban” menekülteket és migránsokat az Európai Unió elhagyására kényszerítettek, ami érvelésük szerint a nemzetközi jog alapján illegális.

Fabrice Leggeri tegnap tagadta a Frontex ellen felhozott vádakat. Mint fogalmazott: nem találtak semmilyen bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a határvédelmi ügynökség személyzete részt vett volna bármilyen illegális tevékenységben. A csaknem egyórásra nyúló vita során hangsúlyozta azt is:

a Frontex teljes mértékben tiszteletben tartja az alapvető jogokat."

Igyekezett továbbá világossá tenni, hogy a Frontex munkatársainak követniük kellett a fogadó tagállam – ebben ez esetben Görögország – hatóságainak utasításait, az ügynökség azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy megfeleljen a nemzetközi jog előírásainak. Ezt bizonyítja szerinte az is, hogy az elmúlt öt évben kettőről tízre emelték a Frontex alapjogokkal foglalkozó irodájának személyzetét. Utalt arra is, hogy ez év márciusa és áprilisa között az ügynökség dolgozói rendkívüli stressznek voltak kitéve az események helyszínén:

a Frontex repülőgépeit török vadászgépek vették körül, egy török katona pedig rálőtt az ügynökség egyik szolgálatot teljesítő járőrére a török-görög határon.

Leggerinek érveivel egyáltalán nem sikerült meggyőznie a képviselők többségét.

Nyíltan kizárólag a jobbközép Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport jelen lévő tagjai álltak ki Leggeri mellett, szinte az összes többi – különösképpen a balközép és a liberális frakciókhoz tartozó – EP-képviselők megkérdőjelezték az ügynökség működését, illetve kétségbe vonták Leggeri szavait, egyesek távozásra szólították fel a Frontex igazgatóját.

Szeretnénk tudni, hogy bízhatunk-e önben, és kezdenek kétségeim lenni ebben a tekintetben – fogalmazott a magyar kormányt rendszeresen támadó Sophie in’t Veld, holland liberális EP-képviselő. Az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportja közleményben szólította fel Leggerit az azonnali lemondásra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.