2022. március 15., 16:49

Aláírta a 2022-es költségvetést Miloš Zeman cseh államfő

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök aláírta a mintegy 280 milliárd koronás hiánnyal számoló 2022-es állami költségvetést, amelyet a képviselőház a múlt héten fogadott el - közölte a cseh elnöki hivatal kedden Prágában.

Miloš Zeman
Fotó: TASR

Az új költségvetés bevételi oldala 1613,2 milliárd koronát, a kiadási oldal pedig 1893,2 milliárd koronát tesz ki.

Tekintettel az ukrajnai háború csehországi következményeire,

a politikusok és a szakértők azzal számolnak, hogy a következő hónapokban módosításokra lesz szükség.

A kormányfő szerint a módosításokra akkor kerül sor, amikor már ismert lesz, milyen új követelményeket ró a háború a cseh gazdaságra.

Petr Fiala ötpárti kormányának elődje, az Andrej Babiš vezette kétpárti kormány, a koronavírus-járvány következményeire hivatkozva, 376,6 milliárd koronás hiánnyal tervezte az idei költségvetést.

Az októberi képviselőházi választások után megalakult új parlamenti alsóház ezt nem fogadta el,

a Fiala-kabinet pedig az év elején átdolgozta a költségvetési tervet, mintegy 100 milliárd koronával csökkentve a tervezett hiányt.

A kormánykoalíciónak a képviselőházban többsége van, így az új költségvetés elfogadása nem ütközött akadályokba. A felsőház, a szenátus, a költségvetéssel nem foglalkozik.

Az új költségvetés egy nappal a hivatalos közlönyben való megjelenés után lép életbe. Csehországnak eddig ideiglenes költségvetése volt:

a költségvetésben meghatározott fejezetek intézményei, szervezeti minden hónapban megkapták a tavalyi költségvetésük tizenkettedét.

A jelenlegi ellenzék élesen bírálta a költségvetés csökkentését. Andrej Babis volt miniszterelnök kijelentette, hogy a takarékossági intézkedések a lakosság és az ország kárára történnek, s ezért társadalomellenesek.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.