2021. augusztus 15., 10:14
Frissítve: 2021. aug. 15. 17:10

Afgán konfliktus: Elmenekült az afgán elnök

A tálib lázadók immár Afganisztán összes határátkelőjét az ellenőrzésük alatt tartják, így az országot már csak légi úton, a kabuli repülőtérről lehet elhagyni - közölték vasárnap afgán tisztségviselők.

Afganisztán
Fotó: TASR/AP

Pakisztán bejelentette, hogy lezárta az Afganisztánnal közös torkhami határátkelőt,

miután az is a tálibok ellenőrzése alá került az afgán oldalon.

Afgán törvényhozási képviselők közölték, hogy

a tálibok vasárnapra elfoglalták a Kabultól keletre fekvő Maidan Vardak tartomány azonos nevű székhelyét is, amely 90 kilométerre van a fővárostól.

A tálibok elkezdtek minden irányból betörni Kabulba

Az afganisztáni tálib lázadók elkezdtek minden irányból betörni Kabulba - közölte vasárnap az afgán belügyminisztérium.

A tálibok a dohai tárgyalásokon részt vevő küldöttségének vezetője pedig azt közölte: utasították harcosaikat, hogy Kabulban ne alkalmazzanak erőszakot, tegyék lehetővé a biztonságos távozás lehetőségét mindenkinek, aki ki akar jutni az országból, a nőket pedig arra kérik, hogy menjenek a kijelölt védett övezetek valamelyikébe.

Nem akarunk egyetlen ártatlan afgán civilt sem bántani vagy megölni aközben, hogy átvesszük a hatalmat, de tűzszünetet sem hirdettünk

- mondta egy másik tálib tisztségviselő a Reutersnak.

Később a tálibok kiadtak egy közleményt,

miszerint Kabult nem akarják erővel bevenni, egyelőre a város határán maradnak.

A kabuli amerikai nagykövetség alkalmazottai közül kevesebb mint ötven egyelőre a szolgálati helyén marad, de a kabuli repülőtérről látják el feladatukat, nem pedig a nagykövetségi épületből - közölte egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő.

Washington arra kérte a többi külföldi ország ottani külképviseletét is, hogy csak nagyon korlátozott számú személyzettel működjenek, és biztonságos helyen.

Egy NATO-tisztségviselő pedig azt közölte, hogy

az Európai Unió helyi képviseletének több alkalmazottját egy meg nem nevezett biztonságosabb helyre szállították.

A tálib lázadók immár Afganisztán összes határátkelőjét az ellenőrzésük alatt tartják, így az országot már csak légi úton, a kabuli repülőtérről lehet elhagyni - közölték vasárnap afgán tisztségviselők.

Pakisztán bejelentette, hogy lezárta az Afganisztánnal közös torkhami határátkelőt, miután az is a tálibok ellenőrzése alá került az afgán oldalon.

Afgán törvényhozási képviselők közölték, hogy a tálibok vasárnapra elfoglalták a Kabultól keletre fekvő Maidan Vardak tartomány azonos nevű székhelyét is, amely 90 kilométerre van a fővárostól.
Egy afgán tisztségviselő később a tálibok újabb vidéki nyereségéről számolt be, azt mondta, elfoglalták Hoszt tartomány székhelyét. A tartományi tanács egyik tagja megerősítette ezt.
Elmenekült az afgán elnök

Asráf Gáni afgán elnök elhagyta az országot, és Tádzsikisztán irányába távozott - jelentette a Reuters egy magas rangú belügyi tisztségviselőre hivatkozva.

Az afgán elnöki hivatal ugyanakkor nem volt hajlandó megerősíteni a hírt arra hivatkozva, hogy "biztonsági okokból" semmit sem árulhatnak el Gáni hollétéről. A tálibok egyik képviselője, aki már ott van Kabulban, a hírek szerint vizsgálódik Asráf Gáni tartózkodási helyével kapcsolatosan.
A Ria Novosztyi orosz hírügynökség nem sokkal korábban már egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva jelentette, hogy Gáni "beleegyezett a lemondásba". A forrás szerint az elnök tudomásul vette, hogy Kabulban "már nincs lehetőség további hadműveletekre".

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.