2021. augusztus 26., 11:36

Afgán konfliktus: A brit kormány szerint küszöbön áll egy terrortámadás a kabuli repülőtéren

Hiteles források szerint küszöbön áll egy terrortámadás a kabuli repülőtéren - mondta James Heappey, a brit védelmi minisztérium fegyveres erőkért felelős államtitkára csütörtökön a BBC televízióban.

afgán konfliktus
Fotó: TASR/AP

Közlése szerint rengeteg ember reménykedik még abban, hogy

elhagyhatja Afganisztánt  és tartózkodik emiatt a kabuli repülőtér közelében, annak ellenére, hogy azon a környéken kifejezetten nagy a veszélye annak, hogy rövid időn belül öngyilkos merényletet követnek el.

Hozzátette: részleteket nem árulhat el a fenyegetésről, de határozottan állította, hogy az amerikai és az ausztrál kormánynak is hiteles értesülései vannak arról, hogy "nagyon rövid időn belül nagyon súlyos" támadás következhet be a kabuli repülőtéren.

Nagy-Britannián kívül az Egyesült Államok és Ausztrália is arra szólította fel állampolgárait, hogy azonnal hagyják el a térséget.

Nemrég Joe Biden amerikai elnök is arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet merényletre készülhet a repülőtér térségében.

Jean Castex francia kormányfő bejelentette az RTL francia rádióban,

hogy péntek estétől már nem tudják folytatni az emberek evakuálását Kabulból.

Múlt hét óta Franciaország több mint 2 ezer afgánt és mintegy száz saját állampolgárát menekítette ki az országból.

Trine Bramsen dán védelmi miniszter arra figyelmeztetett szerda este, hogy már nem biztonságos a kabuli repülőtérre közlekedni, ezért Dánia befejezi az emberek kimenekítését Afganisztánból. Bramsen szerint az utolsó dán gép Iszlámábádban landolt 90 emberrel az utolsó dán diplomatákkal, katonákkal a fedélzetén. Az utóbbi napokban Dánia nagyjából ezer embert hozott ki Afganisztánból a tálibok hatalomátvétele után.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.