2022. december 3., 13:47

A WHO üdvözli, hogy Kína enyhít a zéró-Covid politikáján

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) örömmel látja, hogy Kína enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozásokon - közölte pénteken a WHO veszélyhelyzeti igazgatója.

Kína koronavírus vakcina
Fotó: TASR / AP

Michael Ryan genfi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az ENSZ-szervezet örömmel tapasztalta:

Kína "a valósághoz igazítja jelenlegi stratégiáját" annak érdekében, hogy felülvizsgálja a koronavírus-járványra adott válaszait.

Múlt héten számos kínai városban szerveztek tömegtüntetést a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú kijárási korlátozásokkal szemben.

A WHO korábban "fenntarthatatlannak" nevezte Kína "zéró-Covid" stratégiáját, mert úgy vélte: a koronavírus rendkívül fertőző omikron változatának megjelenése miatt lehetetlen minden egyes fertőzés megakadályozása.

Ryan szerint

a Kínába külföldről importálható, RNS-alapú védőoltások, mint a BioNTech-Pfizer és a Moderna vakcinája, "hatékony lehetőséget" kínálnak Pekingnek, hogy tovább növeljék az 1,4 milliárd lakosú ázsiai ország átoltottságát.

Kína már régóta fejleszti saját, RNS-alapú védőoltását, viszont eddig még nem engedélyezte a nyugati gyógyszeripari nagyvállalatok által kifejlesztett vakcinák kínai használatát.

A döntés, hogy melyik vakcinát használják, a független kormányok döntése kell, hogy legyen az alapján: melyik segíti leginkább a népességet

- fogalmazott Ryan.

A legtöbb nyugati országhoz képest a kínai idős emberek átoltottsága viszonylag alacsony: a 80 év feletti kínai lakosok 66 százaléka kapott egy védőoltást, de csak 40 százalékuk kapta meg a második, emlékeztető oltást a kínai nemzeti egészségügyi hatóság adatai szerint.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.