2023. szeptember 15., 17:39

A WHO kéri, hogy ne temessék tömegsírokba az áradások áldozatait

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és több segélyszervezet pénteken felszólította a líbiai hatóságokat, hogy hagyjanak fel a hét eleji árvíz áldozatainak tömegsírokba temetésével, miután egy jelentés szerint eddig több mint ezer embert hantoltak el ily módon.

Líbia Derna áradás romok
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR/AP

A csütörtökön közzétett ENSZ-jelentés szerint

Dernában több mint ezer, Beidában pedig több mint száz holttestet temettek tömegsírokba a katasztrófa után.

A Líbia keleti részén fekvő Dernában - amelyet hétfőn árasztott el a víz, miután két gát is átszakadt a heves esőzések miatt - több mint 11 ezren biztosan meghaltak, több mint tízezer ember sorsáról pedig semmit nem tudni.

Felszólítjuk a tragédiában érintett közösségek hatóságait, hogy ne siessenek a tömeges temetésekkel vagy hamvasztásokkal

- mondta Kodzsima Kazunobu, a WHO tisztviselője a szervezetnek a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC) és a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségével (IFRC) közösen kiadott közleményében.

A segélyszervezetek felhívják a figyelmet arra, hogy

a sietve intézett temetések a családtagok számára hosszan tartó lelki megpróbáltatásokhoz, valamint társadalmi és jogi problémákhoz is vezethetnek.

Ezért azt kérik a hatóságoktól, hogy körültekintőbben szervezzék meg a holttestek jelzett és dokumentált egyéni sírokba helyezését.

A közlemény szerint

a természeti katasztrófákban elhunytak holttestei „szinte soha” nem jelentenek egészségügyi kockázatot,

kivéve, ha az áldozatok édesvízkészletek közelében találhatók.

Az ICRC pénteken közölte, hogy egy teherszállító repülőgéppel ötezer hullazsákot küld Bengáziba. A szervezet arra figyelmeztetett, hogy a halottak kiemelésében részt vevők számára kockázatot jelentenek a Líbia egyes részein gyakori, fel nem robbant lőszerek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.