2022. július 23., 18:54

A WHO globális egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a majomhimlő terjedését

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton globális egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a majomhimlő terjedését több mint 70 országban, jelentette ki a WHO vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus AFP és az AP hírügynökségek szerint.

Még jöhet
Illusztráció
Fotó: Archívum

"Úgy döntöttem, hogy a majomhimlő globális kitörése nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi fenyegetést jelent" - mondta a WHO vezetője.

A majomhimlő globális egészségügyi vészhelyzetének kihirdetése a legmagasabb szintű riasztás, amelyet a WHO kiadhat.

A vírus más országokba is átterjedhet, ezért összehangolt globális válaszlépésre van szükség.

A WHO már korábban is tett ilyen lépést például a 2020-as COVID-19 világjárvány, a 2016-os latin-amerikai Zika-vírus vagy a 2014-es nyugat-afrikai Ebola-vírus kapcsán, tájékoztat a pravda.sk.

A majomhimlő viszonylag ritka betegség, amely leginkább Közép- és Nyugat-Afrika országaiban fordul elő. Idén májusig az afrikai kontinensen kívül ritkán észlelték szélesebb körű elterjedését. Azóta azonban Európa és Észak-Amerika számos országában elterjedt.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ adatai szerint május óta több mint 16 ezer majomhimlős esetet mutattak ki a világ 74 országában. 

A majomhimlőt egy vírus okozza, amely a himlővel azonos taxonómiai víruscsaládba tartozik. Azonban sokkal kevésbé veszélyes és kevésbé fertőző, mint halálos rokona. A majomhimlő tünetei közé tartozik például a láz, a fejfájás és a kiütések.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.