cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. március 22., 07:52

A világ negyedének nincs tiszta ivóvize

A világ lakosai 26 százalékának nincs tiszta ivóvize, 46 százalékának nincs hozzáférése WC-hez egy friss ENSZ-jelentés szerint.

Ivóvíz
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

A kedden nyilvánosságra hozott 2023-as ENSZ Vízügyi világjelentés pontos képet alkot a hiányosságokról, melyeket a világszervezet céljainak teljesítéséért meg kell oldania: 2030-ra mindenkinek biztosítani akarják a tiszta vízhez és az alapvető higiénia részét képező WC-hez való hozzáférést.

Richard Connor, a tanulmány főszerkesztője sajtótájékoztatóján elmondta, a célok teljesítésének becsült költségei évente 600 milliárd és egybillió (milliószor millió) dollár között lehetnek.

A jelentés szerint a vízfelhasználás a világon az elmúlt 40 évben évente durván egy százalékkal emelkedett, és várhatóan a népességnövekedés, a társadalmi-gazdasági fejlődés, valamint a változó fogyasztói szokások miatt 2050-ig hasonló ütemben fokozódik.

Mivel a víz 70 százalékát a mezőgazdaság használja fel az egész világon, az öntözést hatékonyabbá kell tenni: egyes országokban már víztakarékos, úgynevezett csepegtető öntözést alkalmaznak.

Connor elmondta, hogy az éghajlatváltozás hatására "növekedni fog a szezonális vízhiány olyan régiókban, ahol jelenleg vízbőség jellemző, így Közép-Afrikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Amerika egyes részein, valamint romlani fog a helyzet, ahol már most is víz szűkében vannak, többek között a Közel-Keleten és az afrikai Szaharában.

Az ENSZ szerdán kezdődő háromnapos vízügyi konferenciájának előadói listáján 171 ország, több mint száz miniszter és több mint 20 szervezet szerepel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.