2021. október 15., 11:59

A szlovén kormányfő nem kíváncsi az országába látogató LIBE bizottságra

Az Európai Parlament és a holland kormány is nekiment a szlovén EU-elnökséget vezető Janez Janšának, miután a jobboldali kormányfő Soros György és az uniós parlamenti képviselők között vont párhuzamot.

A szlovénok is únjákcmár
Fotó: TASR
Janez Janša

Az EP egy delegációja éppen Szlovéniában tart „tényfeltáró” missziót, ugyanúgy, ahogy párt hete Magyarországon tették. Janez Janša nem volt kíváncsi a liberális képviselőkre, miniszteri szinten viszont többször is fogadták őket Ljubljanában.

Előbb az Európai Parlamenttel (EP), majd Mark Rutte holland kormányfővel került összetűzésbe Janez Janša szlovén miniszterelnök. A jobboldali kormányfő elégedetlenségének adott hangot az éppen Szlovéniában vizsgálódó EP-misszióval kapcsolatban, s egy Twitter-bejegyzésben az EP több tagját is Soros György bábjának nevezte. A párhuzamot a balliberális brüsszeli sajtóban, az EP-ben és Hágában is nehezményezték, mondván, annak antiszemita a hangvétele.

Janša – aki a szlovén EU-elnökség vezetője – ezután az EP baloldali elnökét és Mark Ruttét is kemény kritikával illette. A holland miniszterelnöknek egyenesen azt ajánlotta figyelmébe, hogy 

nem Szlovénia az, ahol újságírókat gyilkolnak meg, így Ruttének és a liberális európai parlamenti képviselőnek, Sophie in ’t Veldnek is inkább az ő védelmükre kellene kelniük – a szlovén médiaszabadság vizsgálgatása helyett. David Sassoli EP-elnöknek pedig azt üzente, hogy vegye tudomásul: Szlovénia nem egy gyarmat.

Rutte előzőleg ízléstelennek nevezte a Soros-hasonlatot, elmondása szerint a holland kormány a hágai szlovén nagykövetnek is tudtára adta e véleményt.

Az uniós parlament nyolctagú delegációja – hét képviselő az állampolgári jogi (LIBE), illetve egy képviselő a költségvetési ellenőrző (CONT) szakbizottságból – épp holland vezetés alatt, a liberális Sophie in ’t Veld irányításával tart háromnapos munkautat Szlovéniában, ahol elsősorban a médiaszabadság helyzetét veszik górcső alá. Ismert, az EP a közelmúltban több kelet-közép-európai országban is vizsgálódott, Bulgáriában, Szlovákiában és alig pár hete Magyarországon is jártak.

A zömében liberális képviselők a sajtónyilatkozataikban azt is nehezményezték, hogy nem találkoztak Orbán Viktor miniszterelnökkel Budapesten, ám árulkodó, hogy 

Ljubljanában  Janez Janša sem fogadta őket.

Janša kormányfő a közelmúltban többször is elfogultnak nevezte az EP munkamódszereit. Idén tavasszal egy online LIBE-ülésről is kijelentkezett, mert az azt elnöklő Sophie in ’t Veld nem engedte lejátszani a szlovén média helyzetét bemutató videóját. A konzervatív kormányokkal rendre kritikus holland politikusnő szerint a felvétel bemutatására egyszerűen nem volt lehetőség. Janša szerint a vele szemben alkalmazott cenzúra is jól mintázta, hogy az EP miképp vizsgálja a jogállamiságot.

Megosztás
Címkék