A szíriai kurdok 25 ezer(!), az Iszlám Államhoz köthető embert engednek szabadon

2020. október 6., 08:12
ma7 | MTI

A szíriai kurd autonóm régió vezetése hétfőn bejelentette, hogy kegyelemben részesít az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez köthető közel 25 ezer szíriai állampolgárt - többségében a túlzsúfolt al-holi menekülttáborban lévő nőket és gyerekeket -, és nem vállal felelősséget többé a további 45 ezer külföldi  fogolyért.

szíria
Fotó: TASR/AP

"Eltávolítjuk a szíriaiakat a táborból, és csak a külföldieket hagyjuk ott, akikkel másképp fogunk foglalkozni" - jelentette be Ilham Ahmed, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd vezetésű milíciaszövetség politikai szárnyának számító Szíriai Demokratikus Tanácsa (SDC) végrehajtó bizottságának elnöke. Az SDC beszámolója szerint Ahmed az al-holi tábort "tehernek" minősítette "a vállon".

Az al-holi táborban több mint 70 ezer ember tartózkodik, gyakorlatilag szinte mindnyájan a dzsihadista szervezet tagjaihoz köthető nők és gyerekek, akiket a szíriai kurd milíciák fogtak el a dzsihadistákkal folytatott harcok során.

Az esetről beszámoló EFE spanyol hírügynökség megjegyzi: nem ez az első alkalom, hogy az SDC azzal fenyeget, hogy szélnek ereszti a dzsihadisták családtagjait,  a szíriai kurd vezetés pedig többször is hiába kérte a nemzetközi közösség segítségét az ügyben.

A kurd autonóm vezetés "nem köteles hatalmas összegeket költeni arra, hogy élelemmel és egyéb dolgokkal lássa el ezeket az embereket, még kevésbé köteles foglalkozni a táborban kialakuló problémákkal, köztük gyilkosságok és erőszakesetek ügyeivel" - fogalmaztak.

Ahmed elmondta, hogy a fogva tartott szíriaiak szabadon engedése az SDC törvényhozó tanácsa elé terjesztett határozattól függ. A határozat elfogadása esetén - miképp azt közölték - az autonóm vezetés már nem fog felelősséget vállalni a táborban maradókért, akik így egyszerű fogvatartottaknak fognak minősülni.

Az al-holi - valamint a rozsi - tábor nézeteltérést szült a szíriai kurdok és a nemzetközi közösség között, mivel azoknak az országoknak a nagy része, amelyeknek állampolgárai korábban a dzsihadisták kötelékébe szegődtek, elutasították, hogy foglalkozzanak a táborokban lévő állampolgáraikkal.

Kövesse facebook oldalunkat is!