2022. május 16., 07:55

A svéd kormánypárt támogatja a NATO-csatlakozást

A Svédországban kormányzó Svédország Szociáldemokrata Munkáspártja vasárnapi állásfoglalásában támogatta a skandináv állam NATO-csatlakozását.

Magdalena Andersson
Fotó: TASR/AP
Magdalena Andersson, svéd kormányfő.

A Magdalena Andersson kormányfő pártjának honlapján megjelent közlemény szerint a szociáldemokraták ugyanakkor nem hajlandók elfogadni atomfegyverek telepítését, vagy állandó NATO-támaszpontot a skandináv állam területén. "A párt vezetése 2022. május 15-én tartott tanácskozásán úgy döntött, hogy a párt Svédország NATO-csatlakozási kérelmének benyújtásán fog fáradozni" - olvasható a közzétett dokumentumban. A párt vezetése az esetleges NATO-csatlakozás kérdésében rendkívüli tanácskozást tartott vasárnap.

A szociáldemokraták Oroszország ukrajnai háborújának nyomán szakítottak több évtizedes semlegességi politikájukkal, nagy parlamenti többséget teremtve ahhoz, hogy Svédország benyújtsa csatlakozási kérelmét az észak-atlanti szövetséghez.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában kijelentette, hogy a NATO-tagság szolgálja legjobban Svédország és a séd nép biztonságát. "Svédországnak a NATO-tagsággal járó hivatalos biztonsági garanciákra van szüksége" - tette hozzá.

Andersson egyben reményét fejezte ki, hogy a csatlakozási folyamatot a lehető legjobban összehangolhatják majd Finnországgal. Hírügynökségek megjegyzik, hogy a szomszédos Finnország már jelezte csatlakozási kérelmének benyújtási szándékát. Sanna Marin finn kormányfő vasárnapi sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy Svédország is követi szomszédja példáját. Finnországban és Svédországban is hétfőn ül össze a parlament, hogy megvitassa a NATO-csatlakozás kérdését. Finnországban szinte biztosra vehető, hogy meglesz ehhez a parlamenti többség támogatása.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.