2023. január 11., 17:16

A svéd kormányfő szerint jól haladnak a NATO-csatlakozásról szóló tárgyalások Törökországgal

Jó úton haladnak a svéd NATO-csatlakozásról szóló tárgyalások Stockholm és Ankara között - jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az Európai Unió svéd soros elnökségének kezdetéhez kapcsolódó sajtótájékoztatón szerdán Stockholmban.

Nato
Fotó: TASR
A háromoldalú megállapodásról folyó tárgyalások (Törökország, Svédország és Finnország között) megfelelő ütemben zajlanak

- hangoztatta a kormányfő, aki a múlt héten még arról számolt be, hogy Ankara olyan feltételek teljesítését követeli, amelyeket Svédország "nem akar vagy nem tud" teljesíteni.

Törökország gyakran nevez meg személyeket, akiknek a kiadatását követeli Svédországtól, de erről nem a kormány, hanem a bíróságok jogosultak dönteni, és ezt a rendszert nem lehetséges megváltoztatni, már csak azért sem, mert nemzetközi szabályozáson alapul

- hívta fel a figyelmet.

Hozzátette:

nem szabad hagyni, hogy ez árnyékot vessen a haladásra.

Kristersson emlékeztetett arra, hogy svéd részről számos lépést tettek az ügyben, például megerősítették a terrorizmusellenes jogszabályokat. Értésre adta: felismerték azt is, hogy "a svéd földön végzett egyes tevékenységek veszélyesek lehetnek más országokra nézve, és Törökország a terrorizmustól leginkább szenvedő országok egyike".

A kormányfő továbbra sem bocsátkozott jóslásba arról, hogy

Svédország mikor léphet be a NATO-ba, de utalt arra, hogy tavasszal választásokat tartanak Törökországban, és kérdéses, hogy ezeket megelőzően Ankara állást tud-e foglalni a témában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.