2021. november 8., 17:54

A svéd belügyminiszter a rendőrségre és az önkormányzatokra mutogat

A svéd belügyminiszter szerint a rendőrség és az önkormányzatok felelősek a bandabűnözés terjedéséért.

Másra mutogatás
Fotó: unsplash.com
Illusztráció

A múlt héten választották meg a nyáron lemondott Stefan Löfven miniszterelnök-pártelnök helyére az új pártvezetőt a szociáldemokraták.

Magdalena Andersson három fő fókuszterületet nevezett meg elnöki programjában: a jóléti állam megerősítését, az éghajlatváltozás elleni fellépést és a bandabűnözés visszaszorítását. Ez utóbbi miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik a belügyminiszterre a drámaian növekvő erőszakos bűnözés okán.

Mikael Damberg belügyminiszter a Dagens Nyheternek adott hétvégi lapinterjúban maga is elismerte, hogy egyre nagyobb teret foglal el a szervezett bűnözés Svédországban, ennek ellenére sem vállal személyes felelősséget. Arra a kérdésre, hogy az eddigi kormányzati erőfeszítések miért nem vezettek sikerre, azt válaszolta, hogy a helyzet bonyolultságát jól mutatja, hogy az ellenzék szerint húsz évre van szükség ahhoz, hogy a mostani trendek megforduljanak, de az országos rendőrkapitány is tíz–tizenöt évet prognosztizál. Hozzátette, hogy a rendőrség és az önkormányzatok nem tesznek meg mindent a bandabűnözés visszaszorítása érdekében, annak ellenére, hogy komoly plusz forrásokat kaptak. 

Idén eddig 287 lövöldözés történt Svédországban, amelyekben 42-en haltak meg és további 93-an sérültek meg, miközben egyre kevesebb lövöldözést sikerül kinyomozni.

A rendőrség asztalán jelenleg 254 lezáratlan gyilkossági ügy van, ezek közül a legtöbb migráns bandákhoz köthető.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!