lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2021. január 12., 09:11

A skót kormánypárt milliárdos kártérítést követel a brexit miatt

A függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) több milliárd font összegű kártérítést követel Boris Johnson brit miniszterelnöktől amiatt, hogy a brexit országszerte fennakadásokat okozott, és növeli Skócia kiadásait.

Skócia kilépne
Illusztráció
Fotó: Twitter

A londoni The Guardianben megjelent írás szerint a britek kilépése az Európai Unióból (EU) elválasztotta egymástól azokat a szálakat, amelyek egyébként összekötik az Egyesült Királyságot: a 2016-os népszavazáson Anglia és Wales a kilépés mellett döntött, míg Észak-Írország és Skócia az EU-s tagságot pártolta. Országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége szavazott a kilépésre, a skótok 62 százaléka ellenben a bennmaradásra voksolt.

A Konzervatív Pártnak bocsánatot kellene kérnie a skót vállalatoktól, és kártérítést kellene fizetnie Skóciának a gazdaságunkat hosszú távon érintő károkozásért, a kereskedelmünket sújtó milliárdos veszteségért"

– jelentette ki Ian Blackford, az SNP frakcióvezetője a brit parlament ülésén.

A skót politikus hozzátette: a brexit egy felesleges, gazdaságpusztító lépés, amelyet Skócia akarata ellenére követtek el.

A Skóciát kormányzó párt szerint az ország halászait súlyosan érinti a brexit, így sok kereskedő már le is állította az EU piacaira irányuló exportot.

Az Egyesült Királyság uniós távozásának következtében temérdek papírmunka és magas költségek előzik meg az áruszállítást, vagyis az élelmiszer-kereskedőknek szigorú követelményekkel kell szembenézniük.

A Skóciában frissen kifogott halakat eddig sürgősségi szállítással vitték egyik napról a másikra Franciaországba, ám az Egyesült Királyság és az Európai Unió új kereskedelmi megállapodása mentén a szállítmányok kézbesítése jelenleg három vagy annál több napig tart.

A halászok azzal vádolják Boris Johnsont, hogy elárulta őket, mivel korábban azt ígérte, visszaszerzi a brit vizek feletti irányítást.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök véleménye szerint az ország halászati termékeket előállító ágazata, amely világszínvonalú, magas árat fizet. A politikus a brexit kapcsán is kifejezte, hogy Skóciának törekednie kell a Nagy-Britanniától való függetlenedésre.

A skót függetlenségről 2014-ben már rendeztek egy népszavazást, a résztvevők 55 százaléka akkor azonban arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától. A koronavírus-járvány kezelése és a brexit miatt a skót állampolgárok többsége ma már a függetlenséget támogatná - derül ki abból a közvéleménykutatásból, amelyet a The Scotsman skóciai nemzeti újság és a Savanta ComRes piackutatással foglalkozó cég közösen végzett.

Az online felmérést december 11–15. között végezték el 1013 skót felnőtt részvételével. A válaszadók 58 százaléka támogatná, és ezzel együtt 42 százaléka ellenezné Skócia elszakadását Nagy-Britanniától (ebben az eredményben nem szerepelnek azok, akik nem tudtak a kérdésre válaszolni). A megkérdezettek 40 százaléka szerint két éven belül kellene megtartani az ország újabb népszavazását. A válaszadók 15 százaléka arra voksolt, hogy öt évnek kellene eltelnie a második referendumig, hat százalékuk még egy évtizedet várna, 12 százalékuk pedig még annál is többet. A felmérésben részt vevők mindössze 16 százaléka utasította el teljesen a függetlenségi népszavazás lehetőségét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.