cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. január 28., 10:42

A palesztin menekülteket segítő ügynökség vezetője megdöbbent, mert több ország felfüggesztette a finanszírozást

Megdöbbenését fejezte az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) vezetője, amiért több ország úgy döntött, hogy felfüggeszti a szervezet finanszírozását, miután állítólag tizenkét munkatársuk részt vette a palesztin Hamász izraeli célpontok elleni október 7-i támadásában.

Izraeli-palesztin tüntetés
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR/AP

Philippe Lazzarini, az UNRWA igazgatója az izraeli tájékoztatás után pénteken közölte, hogy azonnali hatállyal felbontotta az UNRWA inkriminált munkatársainak szerződését, valamint

vizsgálatot rendelt el „az igazság haladéktalan kiderítése érdekében”.

Lazzarini szombaton közleményében leszögezte:

a döntések a térségben és mindenekelőtt a Gázai övezetben folyó humanitárius munkát akadályozzák.

„Megdöbbentő látni a pénzalapok felfüggesztését az alkalmazottak kis csoportja ellen felhozott vádak miatt, tekintettel a már meghozott intézkedésekre és az ügynökség szerepére, amelytől 2 millió ember túlélése függ” - közölte Philippe Lazzarini, aki

döntésük felülvizsgálatára szólította fel az érintett országokat.

Huszonnégy óra leforgása alatt több ország is felfüggesztette az ENSZ-szervezet finanszírozását, elsőként az Egyesült Államok, majd Kanada, Ausztrália, Olaszország, Nagy-Britannia, Finnország, Hollandia és Németország. Svájc tovább információkra vár a döntés meghozatalához.

Az 1949-ben a palesztin menekültek megsegítésére létrehozott szervezetnek 13 ezer munkatársa van a Gázai övezetben - többségükben palesztinok - akik egészségügyi, oktatási, szegénygondozási és szociális szolgáltatásokat nyújtanak. Az ügynökség mintegy 5,9 millió embernek nyújt segítségek, közöttük az 1948-ban elmenekült, illetve elűzött palesztinoknak és a leszármazottaiknak. Az ügynökség Jordániában, Libanonban és a palesztin területeken működik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.