2021. október 8., 12:18

A nagy csehországi kérdőjel: él-e még az államfő

Csehországban az utóbbi napokban olyan híresztelések keltek szárnyra, hogy az ország államfője, Miloš Zeman elhunyt, de a parlamenti választások alatt ezt nem kívánják hivatalosan nyilvánosságra hozni.

Él vagy meghalt?
Fotó: TASR
Miloš Zeman cseh államfő 2021. augusztusában

Az államfő szóvivője, Jiří Ovčáček a Rádio Z-nek nyilatkozva cáfolta ezeket a híreket, azt azonban elismerte, hogy Zeman beteg. Mint mondta:

A betegség bárkire lesújthat… Azután, hogy Zeman kórházba került erőt kell gyűjtenie. Tudatosítanunk kell, hogy már 77 éves és ebben a korban különböző nyavalyák jelentkezhetnek”

– mondta a szóvivő.

Az államfő halálával kapcsolatos találgatások terítékre kerültek a Blesk cseh bulvárlap által szervezett csütörtöki vitaműsorban is, ahol a választásokon induló pártok vezetői fejtették ki álláspontjukat. Andrej Babiš (ANO), cseh kormányfő nem tartja problematikusnak az elnöki iroda tájékoztatását, annál inkább a különböző híreszteléseket, amelyek össze-vissza keringenek.

Jan Hamáček (ČSSD) belügyminiszter a vitában azt állította, hogy saját szemével látta az államfőt, ezért semmilyen oka nincs rá, hogy higgyen ezeknek a híreszteléseknek.

A Prágai Vár csütörtökön megerősítette, hogy Miloš Zeman államfőként első alkalommal nem nyilvánosan a szavazóhelyiségben adja le a voksát, hanem a választási bizottság keresi fel az urnával az elnöki rezidencián, a Lány-i kastélyban.

Az államfő szerepe a választásokat követően különösen jelentős, miután ő bízza meg kormányalakítással annak a pártnak vagy koalíciónak a vezetőjét, amely az eredmények alapján képes lenne egy többségi támogatást élvező kabinet összeállítására.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.