A lengyeleket is nyugtalanítja az oroszok beavatkozása Ukrajna határainál

2021. április 9., 12:14
ma7 | MTI

Lengyelország igazán nagy aggodalommal figyeli Oroszországnak az ukrán határoknál zajló műveleteit, és nagyon negatívan értékeli őket - jelentette ki pénteken Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes.

Fotó: TASR/AP
Lövészárok a kelet-ukrán fronton.

A lengyel közszolgálati rádióban, a kiéleződött kelet-ukrajnai helyzet kapcsán feltett kérdésre válaszolva, Jablonski azt mondta:

Vlagyimir Putyin kormányzása alatt Oroszország a múltban már nem egyszer bebizonyította, hogy a nemzetközi jogot sértő lépesekhez használja ki a meglehetősen nehéz nemzetközi helyzetet.

Utalva a 2008-as georgiai, valamint a 2014-es ukrajnai eseményekre, a diplomata úgy vélte:

Oroszország a nemzetközi jog fényében egyértelműen bűntettjellegű lépésekre képes.

Jablonski szerint nem kizárt Ukrajna újbóli orosz megtámadása.

Az Európai Uniónak, az Egyesült Államoknak és a NATO-nak nagyon következetesnek kell lenniük, megelőző intézkedésekre van szükség részükről, nemcsak nyilatkozatok, hanem cselekvés szintjén is.

A miniszterhelyettes ebben a vonatkozásban

a jelenlegi szankciók folytatását, szükség esetén újak kivetését említette.

Jablonski azt követően nyilatkozott, hogy előző nap Kijevbe látogatott a lengyel diplomácia vezetője, Zbigniew Rau. A varsói külügyi közlemény szerint a sürgősséggel szervezett látogatás összefügg azzal, hogy Ukrajna határainál veszélyben van a béke.

Rau csütörtökön aláhúzta:

Ukrajna nincs magára hagyatva a szuverenitás, a területi egység és a határok sérthetetlensége védelmében, és joga van a védekezéshez.

Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától a nemzetközi jog szabályainak megsértésével elcsatolt Krím félszigetre.

Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Donyec-medencei demarkációs vonalnál elkövetett provokációkkal vádolta meg az ukrán hadsereget.

A Donyec-medencében március 26-án éleződött ki ismét a helyzet, amikor négy ukrán katona is életét vesztette. A térségben gyakorivá váltak a tűzpárbajok, amelyekért az ukrán kormányerők és a szakadár milíciák egymást teszik felelőssé. Kijev a szakadár területek demarkációs vonalánál, Oroszország pedig az Ukrajnával közös határa közelében csapaterősítést hajtott végre.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!