2021. február 18., 13:47
Frissítve: 19:49

A lengyel elnök elítéli a Belsat tévé munkatársai ellen hozott ítéletet Fehéroroszországban

Határozottan tiltakozik Andrzej Duda lengyel elnök az állampolgári jogok megsértése ellen Fehéroroszországban - közölte csütörtökön a varsói elnöki hivatal külügyi megbízottja annak kapcsán, hogy Minszkben két év börtönbüntetésre ítélték a Belsat lengyel tévécsatorna két helyi újságírónőjét.

201801301044430.andrzej-duda-w.jpg

Andrzej Duda arra utasította a Fehéroroszországban akrediált lengyel diplomatákat, hogy adják át a fehérorosz félnek az ő "határozott tiltakozását a szólásszabadság és az állampolgári jogok megsértése ellen", valamint hívják fel Minszket az üldöztetések azonnali beszüntetésére, a foglyok szabadon bocsátására

- írta Krzysztof Szczerski miniszteri rangú külügyi megbízott a Twitteren.

A lengyel jog szerint az államfő  bizonyos külpolitikai hatáskörrel is rendelkezik.

Szczerski aláhúzta:

Lengyelország egyúttal arra hívja fel az európai uniós partnereit, hogy "szolidáris, következetes és határozott választ" adjanak az alapjogok és alapszabadságok újabb megsértésére.

A huszonnyolc éves Kacjarina Andrejava és a huszonnégy esztendős Darja Csulcava, a lengyel közszolgálati televízió által működtetett, Belsat nevű, Fehéroroszországban sugárzó csatorna két riportere  tavaly november 15-én került őrizetbe, miután élőben közvetítettek a Raman Bandarenka 31 éves festőművész  korábbi, feltehetőleg a rendőrök okozta halála kapcsán rendezett Lukasenka-ellenes tüntetésről.

A "közrendet súlyosan sértő cselekmények szervezése miatt" bíróság elé állított újságírónők perét fehérorosz jogvédők politikainak minősítették.

A csütörtöki ítélet az első, amely Fehérorosoroszágban bűntetőjogi eljárásban született az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta tartott Lukasenka elleni tömeges tüntetések kapcsán.

Korábban a nyomozóhatóságok közölték, hogy Bandarenka részegen összeverekedett ismeretlenekkel, és ekkor sérült meg.

A mentőszolgálat altatóorvosa azonban jelentésében azt írta, hogy Bandarenka józan volt.

Az orvost őrizetbe vették, büntetőjogi eljárást indítottak ellene, és jelenleg is őrizetben tartják. Orvosi titkok súlyos következményekkel járó közzététele miatt őrizetben van az az újságíró is, hogy nyilvánosságra hozta az altatóorvos november 18-ik keltezésű jelentését.

Az említett verekedésről a két riporternő egy szomszédos ház 13. emeletéről tudósított, később a rendőrség bemérte és őrizetbe vette őket. Akkor a rendőrök erőszakot alkalmazva előállítottak több tucat tiltakozót.
Az újságírókat eleinte csak szokásos, hétnapos letartóztatásba helyezték illegális gyülekezésben való részvétel címén, miközben nem vehettek részt ilyen megmozduláson. A hatóságok egy hét múlva sem engedték szabadon őket, hanem büntetőjogi eljárást indítottak ellenük. A nyomozóhatóságok megállapították, hogy a két újságíró cselekedeteivel akadályozta 13 busz, három troli és három villamos közlekedését.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!