2022. július 13., 10:59

A lakossággal takaríttatná meg a hiányzó orosz gázt az energiaügyi biztos

Ha azt szeretnénk, hogy télen az iparnak ne kelljen csökkentenie az energiafelhasználást, akkor már nyáron el kell kezdeni a takarékoskodást az energiával – mondta Kadri Simson észt politikus, aki az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságban az energiaügyi biztosi tisztséget látja el.

Kadri Simson energiaügyi biztos
Kadri Simson energiaügyi biztos
Fotó: EU

Simson a Bloomberg tévének adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, ha teljes egészében leállna az orosz gázszállítás, az az Európai Unió tagországai számára "nehézzé" tenné, hogy a gáztározóikat novemberig 80%-os szintig fel tudják tölteni.

Emiatt azt javasolta, hogy a nyári hónapok során a cégek és a magánszemélyek ne hűtsék le annyira az épületeiket, mint az előző években, mert ezzel is energiát takarítanak meg.

A biztos szerint, ha fennakadások lesznek a gázszállítás terén, akkor prioritási sorrendet kell felállítani a meglevő gáz felhasználása terén.  Annak érdekében, hogy elkerüljük egyes iparágak téli leállását,

"nemcsak az ipar szereplőinek, hanem a háztartásoknak is változtatniuk kell a viselkedésükön"

– nyilatkozta. Az EU félelmét az táplálja, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezetéken megkezdődött a szokásos, éves karbantartás. Erről ebben a cikkünkben írtunk.

Az unió aggódik, hogy az oroszok a karbantartást követően vajon visszakapcsolják-e a kompresszorokat, vagy lesz egy szépen karbantartott, műszakilag hibátlan, de ürességtől kongó gázvezetékünk? A munkálatok elméleti befejezési határideje a jövő hét végére tehető. Ha utána nem indul meg a gázszállítás, akkor még ebben az évben felkészülhetünk a gazdaságot megbénító energiahiány lehetőségére.

Az Európai Bizottság ezért a jövő héten tervet készít elő az energiaigény csökkentésére, az EU tagállamainak energiaügyi miniszterei pedig július végi rendkívüli ülésükön vitatják meg, hogyan lehet felkészülni az orosz gázszállítás (esetleges) megszűnésére. Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter hétfőn valószínűnek nevezett egy ilyen forgatókönyvet. Erről ebben a cikkünkben írtunk.

És ami a jővő tavaszi gázelszámolásukat illeti, ne legyenek bizakodóak. A gázpiac viselkedéséből arra lehet következtetni, hogy az árak 2024-ben is magasak maradnak, tovább rontva az inflációs előrejelzéseket. Ezt közvetve az energiaügyi biztos is elismerte.

Ha a globális keresletre nem reagál a termelés, olyan helyzetbe kerülünk, hogy az árak hosszabb ideig magasan maradnak. Ha vissza tudjuk szorítani a keresletet, akkor visszaesik a fogyasztás, és annak a földgáz árára is hatással kell lennie"

– mondta Kadri Simson.

Az Európai Unió vezető politikusai már jó ideje a fogyasztás csökkentéséről beszélnek. Ebből az is következhet: arra, hogy a szükségleteknek megfelelő mennyiségű gázt biztosítsák, jelenleg csekélyek az esélyek. 

A németeket már hónapokkal korábban elkezdték felkészíteni, hogy ne zuhanyozzanak annyit, illetve kevesebbet fűtsenek. 

Még jó, hogy Szlovákia lakosságának nem kell aggódnia a gázhiány miatt. Richard Sulík gazdasági miniszter tegnapi nyilatkozatát követően megnyugodhatunk, az ország gázellátása biztosítva van. Az éves gázszükséglet 49 százaléka már a tározókban van – mondta a miniszter, miután a Szlovák Gázművek vezetőjével egyeztetett.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.