2022. július 2., 09:10

Júliusban tíz napig biztosan nem jön orosz földgáz Európába az Északi Áramlaton át

A Németország és Oroszország között húzódó Északi Áramlat földgázvezeték karbantartásáért felelős vállalat pénteken bejelentette, július közepén előre tervezett karbantartási munkálatok miatt a vezetéken biztosan leáll az orosz földgázimport. 

földgáz
Fotó: TASR/AP

Arról tájékoztattak, a vezeték mindkét ágán szünetel a szállítás július 11-e és 21-e között. Az üzemeltető kihangsúlyozta, a leállásról minden érintett felet értesítettek. Kiemelték, egy tervezett karbantartásról van szó, mely során végrehajtják az ilyenkor szükséges rutinfeladatokat, ellenőrzik a vezeték mechanikus elemeit és az automatizált rendszereket is.

A Financial Times múlt heti beszámolója szerint a német fél mindezek ellenére attól tart, az oroszok július 21-e után sem kapcsolják vissza a gázszállítást

Miközben Európa éppen, a téli fűtési szezonra készülve nagy erőkkel tölti fel gáztárolóit, a leállásnak komoly következményei lehetnek. Az FT szerint júniusban 60%-kal kevesebb gáz érkezett Oroszországból a szokásosnál. Békeidőben nem jelentene problémát egy ilyen leállás az Áramlaton, ilyenkor korábban rutinszerűen fokozták az orosz import mennyiségét az ukrán (Testvériség),  illetve a lengyel (Yamal) hálózaton keresztül. Ennek egyelőre semmi jele, a Yamal jelen állás szerint nem is üzemel, orosz gáz ugyan megy rajta (legalábbis a héten még ment), de keleti irányba, Németországból Lengyelország felé. A Testvériségen keresztül még jön némi gáz, de a megszokottnál jelen pillanatban jóval kevesebb (érdemes megnézni a magyar adatokat ezzel kapcsolatban).

A folyamatokra reagálva a németek életbe léptették a háromfokozatú földgázvészhelyzeti terv második fázisát, majd bejelentették, több korábban bezárt németországi szénerőművet is beindítanak,

hogy ezzel pótolják az elmaradó orosz földgázimport miatti energiakiesést. A korábban éppen károsanyag-kibocsátásuk miatt bezárt, rendkívül környezetszennyező, de legalább hatékony erőművek kapcsán azt már nem közölték, pontosan hányat terveznek újra "szolgálatba" állítani. Robert Habeck alkancellár és gazdasági miniszter annyit közölt, a német kormány számára prioritás feltölteni télig az összes gáztárolót, így arra kérik az embereket, spóroljanak a fogyasztással. A szénerőművek újraindítását is éppen azért jelentették be, hogy mérsékelni lehessen a földgáz használatát az energiatermelésben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.