2022. június 13., 10:01

A kijevi polgármester további támogatásokat sürgetett

Mihamarabbi katonai támogatást és az Oroszország elleni szankciók további szigorítását kérte Berlintől, Rómától és Párizstól Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Bild című német lapnak adott, vasárnap közzétett interjúban.

Vitalij Klicsko
Fotó: PRI.org
Vitalij Klicsko Kijev főpolgármestere

Vitalij Klicsko elmondta, hogy bár az ukrán hadsereg tájékoztatta a német hadi szállítmányok érkezéséről, "azok nem az elvárt minőségűek".

"Ez pedig azt jelenti, hogy területeket és életeket vesztünk" - szögezte le Klicsko. A tervek szerint júniusban Ukrajnában látogat Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Mario Draghi olasz miniszterelnök. A polgármester kedvezőnek nevezte a tervet, és úgy vélte, a politikusok jobban megértik az ukrajnai helyzetet, ha a saját szemükkel látnak "olyan városokat, mint Bucsa", és jobban átérzik, mennyire fontos az ukránoknak a támogatás.

Minden támogatás; fegyverek, pénz, humanitárius segítség"

- tette hozzá. Klicsko emellett figyelmeztetett arra is, hogy bár az orosz erők jelenleg Ukrajna déli és keleti régióira összpontosítanak, a főváros még mindig nincs biztonságban.

"Kijev célpont volt, és továbbra is az"- fogalmazott. Mint mondta,

Vlagyimir Putyin orosz elnök "nem fog megállni Kijevnél, sem a lengyel határnál. Addig megy, amíg hagyják. A háború Németország ajtaján is be fog kopogni".

A Bild am Sonntag című lap értesülése szerint Scholz, Draghi és Macron a világ legfejlettebb ipari országait összefogó G7 csoport június 26-án kezdődő németországi csúcstalálkozója előtt látogatna Kijevbe, ahol egyikük sem járt az orosz támadás kezdete óta.

Párizs és Berlin jó ideje egyeztet a közös kijevi látogatásról, amelyre azért nem kerítettek sort eddig, mert Emmanuel Macron meg akarta várni a vasárnapi franciaországi parlamenti választást - írta a német lap, hozzátéve: Párizs javasolta, hogy ne ketten, hanem az olasz kormányfővel együtt utazzanak az ukrán fővárosba.

Az Európai Unió három legerősebb országának vezetői a közös vizittel a közösség egységét akarják kifejezni

- emelte ki a Bild am Sonntag.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.