2022. január 10., 09:32

A kazah nemzetbiztonsági bizottság szerint a helyzet stabilizálódott

Kazahsztánban a helyzet stabilizálódott - jelentette be a közép-ázsiai ország nemzetbiztonsági bizottsága hétfőn.

Kazahsztán
Fotó: TASR/AP

A tájékoztatás szerint a terrorista fenyegetések melegágyait semlegesítették.

A belügyminisztérium ezt megelőzően arról számolt be, hogy a biztonsági erők hétfőig 7939 embert vettek őrizetbe a múlt heti zavargásokkal összefüggésben.

A múlt héten több kazah városban a tiltakozók rövid időre elfoglaltak vagy felgyújtottak kormányzati épületeket, amikor az üzemanyagárak emelése elleni, kezdetben békés tüntetések erőszakba torkolltak. A hatóságok szélsőségeseket és terroristákat okoltak az erőszakért, akik közül néhányan szerintük külföldiek voltak.

Karim Maszimovot, a Nemzetbiztonsági Bizottság korábbi vezetőjét hazaárulás gyanújával őrizetbe vették a múlt héten, néhány nappal azután, hogy Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök menesztette őt és a kormányt.
Az államfő a zavargások megszüntetése érdekében tűzparancsot adott ki, és szükségállapotot rendelt el a 19 milliós, olajban gazdag országban. Emellett segítséget kért a volt szovjet tagköztársaságokat tömörítő, orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (KBSZSZS) a helyzet megoldásához, majd bejelentették, hogy Oroszország az általa vezetett katonai szövetség keretében több mint 70 katonai repülőgépet és katonákat küldött Kazahsztánba. A csapatokat a kazah hatóságok szerint a stratégiai objektumok őrzésére vezényelték az országba.

Az orosz és az állami média egy kormányzati közösségi média posztra hivatkozva arról számolt be, hogy az összecsapások során 164 ember vesztette életét.

Az egészségügyi és rendőrségi hatóságok azonban nem erősítették meg a számot, a közösségi média posztot pedig később törölték.

Úgy gondolom, hogy valamiféle összeesküvés történt, amelyben hazai és bizonyos külföldi romboló erők is részt vettek"

- mondta hétfőn az állami televíziónak Karin Jerlan, a kazah elnök külpolitikai tanácsadója, de gyanúsítottakat nem nevezett meg.
 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.