2022. január 9., 11:26

Kazah tüntetések: Több mint ötezer embert tartóztattak le a demonstrációk kezdete óta

Több mint 5000 embert tartóztattak le Kazahsztánban a tüntetések kezdete óta a kazah belügyminisztérium tájékoztatása szerint.

Kazahsztán
Fotó: TASR/AP

A tárca azt közölte, hogy

az igazságügyi hatóságok 5135 ember ellen indítottak nyomozást különböző szabálysértések miatt.

A tájékoztatás szerint a biztonsági erők 16 tagja vesztette életét a zavargások során, és körülbelül 1300-an közülük megsebesültek.

Erlan Turgumbajev belügyminiszter a Habar-24 televíziót arról tájékoztatta, hogy

a tüntetések során több mint 100 bevásárlóközpont és banképület rongálódott meg, valamint körülbelül 400 járművet gyújtottak fel, köztük sok rendőrautót.

A helyzetet azonban sikerült országszerte stabilizálni szögezte le, hozzátéve, hogy a terrorelhárító egységek tovább folytatják munkájukat.

A kereskedelmi tárca részéről azt közölték, hogy az élelmiszerellátás az ország távolabbi régióiban is biztosított.

Helyszíni beszámolók szerint

az ország legnagyobb városának számító Almatiban körülbelül 30 bolt ismét kinyitott vasárnap, az almati repülőtér azonban továbbra is zárva tart.

Kazahsztánban napok óta heves összecsapások zajlanak tüntetők és a biztonsági erők között, és ezeknek több tucatnyi halálos áldozata van. Az erőszakos tüntetők több középületet kifosztottak és felgyújtottak. A cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt kezdődött tiltakozások országos rezsimellenes tömegmegmozdulássá szélesedtek.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.