2023. augusztus 5., 12:30

A katonaságot is bevetik Szlovéniában az árvíz ellen

Szlovéniában az áradások miatt továbbra is vörös riasztás van érvényben. Ez vonatkozik az ország szinte teljes egészére, kivéve a nyugati rész egyes területeit. 

Áldozatok is vannak
Fotó: Twitter

A Száva folyó magas vízállása miatt az éjszaka folyamán kiürítettek több országrészt is, az embereket evakuálni kellett.

Aggodalomra ad okot az is, hogy továbbra sem látható a katasztrófa vége. A folyók vízszintje Közép- és Kelet-Szlovéniában tovább emelkedik az éjszakai csapadék után. A hatóságok eközben mindent megtesznek, hogy javítsanak a kialakult helyzeten. 

A tűzoltók homokzsákokat raknak ki, hogy megpróbálják a víz útját állni, de ez sem jelent megoldást mindenhol.

A krskoi edzőpályát például elöntötte a kiáradó Száva. A ljubljanai vezetés mozgósította a katonaságot is. A cél, hogy a délelőtt folyamán Csrnába jussanak, ahol az emberek víz, villany és mobiltelefon-hálózat nélkül maradtak az időjárás viszontagságai miatt.

A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy az éjszakai mérsékeltebb csapadék után az elmúlt órákban ismét erősebb intenzitású lett az eső.

A délelőtt folyamán a szlovén Nemzetbiztonsági Tanács is összeül, hogy elemezze a helyzetet, majd ezután rendkívüli ülést tart a kormány, amelyen a bejelentések szerint további segítségnyújtási lehetőségekről dönthetnek az érintett önkormányzatok részére, illetve megfontolják annak a lehetőségét is, hogy vasárnap kinyissanak a boltok. Ez a határozat hozzájárulna ahhoz, hogy az emberek szombaton ne hagyják el otthonukat, és ne tegyék ki magukat szükségtelenül veszélynek.

A viharos időjárás a jelentős anyagi kár mellett három ember életébe is került Szlovéniában.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.