2022. május 14., 15:49

A finn elnök bejelentette Putyinnak a NATO-csatlakozási terveit

A finn államfő ma telefonon felhívta Vlagyimír Putyin orosz elnököt, és beszélt neki Finnország NATO-csatlakozási terveiről. Putyin azt válaszolta, hogy a finn külpolitika megváltozása negatív hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra – jelentette be Twitter oldalán Sauli Niinistö finn elnök.

Sauli Niinistö finn államfő
Fotó: TASR/AP

„Beszéltem Putyinnal. A beszélgetés közvetlen volt, és nehézségek nélkül zajlott” – fogalmazott a finn államfő, aki a közösségi oldalán azt írja, elmondta Putyinnak, hogy a 2021 végi orosz követelések, amelyek célja a NATO-csatlakozások megakadályozása volt, valamint Oroszország februári inváziója Ukrajnában alapvetően megváltoztatták Finnország biztonsági környezetét.

Niinistö elnök megjegyezte, hogy már a 2012-es első találkozójukon elmondta Putyin elnöknek, hogy minden független nemzet maximalizálja biztonságát.

Ez történik most is. A NATO-hoz való csatlakozással Finnország megerősíti saját biztonságát és vállalja felelősségét”

– mondta a finn államfő az orosz elnöknek hozzáfűzve, Finnország a jövőben is korrekt és szakszerű módon kívánja megoldani az Oroszországgal való szomszédságból adódó gyakorlati kérdéseket.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.