2022. február 9., 11:30

A cseheknek nem kell Covid-igazolvánnyal igazolniuk magukat. Szlovákia nem követi a példát?

A cseh kormány a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság határozata alapján mától eltörli a Covid-19 elleni védőoltás és a betegség leküzdésének igazolására vonatkozó kötelezettséget a szolgáltatások igénybevétele és a rendezvényekre való belépés során.

Covid-pass
Fotó: TASR

A cseh kormány a képviselőház februári ülésén még a járványügyi kötelezettség eltörlését is javasolni kívánja, ami számos további enyhítést hozna. A čas.sk portál szerint Petr Fiala (ODS) cseh miniszterelnök kijelentette, hogy minderre a járványhelyzet javulása után kerül sor.

A cseh kormánynak hét napon belül kellett a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság döntésére reagálnia, amely úgy ítélte meg, hogy az oltás és a betegség legyőzésének bizonyításának nincs törvényi alapja.

Fiala azonban azt állítja, hogy a kormány nem a bírósági ítélet nyomására, hanem a szakértők javaslatára döntött. „A bíróság döntése csak siettette a dolgot” – fűzte hozzá a cseh kormányfő. A reszpirátorok beltérben való viselésének kötelezettsége azonban továbbra is érvényben marad.

A szlovák kormány ellenkező útja?

A cseh kormánnyal ellentétben a szlovák kormányban nem sok vita folyik a szélesebb körű járványügyi enyhítésekről.

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő az elmúlt hetekben még jogilag is elemeztette a kötelező védőoltás bevezetésének lehetőségét. A szlovákiai intézkedések tehát – úgy tűnik – ellenkező irányba haladnak, mint Csehországban. A kérdés csak az, hogy milyen logika alapján?

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.