2021. január 11., 11:28

A Capitolium rendőrségének a főnöke szerint a kongresszusi biztonsági tisztségviselők megakadályozták a segítségkérést

Steven Sund, a Capitolium rendőrségének vezetője elmondta, a kongresszusi biztonsági tisztségviselők megakadályozták, hogy segítséget kérjen a Nemzeti Gárdától a Capitolium ostromakor.

Tüntetők a Capitolium előtt
Fotó: ABC News
Tüntetők a Capitolium előtt

Sund  - mint arról a The Washington Post című amerikai napilap helyi idő szerint vasárnap beszámolt és hozzátette:

a felettesei vonakodtak hivatalos lépéseket tenni a Nemzeti Gárda készenlétbe állítása érdekében, annak ellenére, hogy hírszerzési információkból sejteni lehetett: a korábbiaknál sokkal nagyobb tüntetésre kell számítani.

Kormányzati tisztségviselők korábban azt mondták, hogy küldtek volna embereket az amerikai törvényhozás épületének biztosítására, de nem érkezett ilyen irányú kérés a capitoliumi rendőrségtől.

Kenneth Rapuano, az amerikai Védelmi Minisztérium honvédelmi és globális biztonsági ügyekért felelős főtitkár-helyettese a múlt héten tájékoztatott:

a Pentagon kapcsolatban állt a capitoliumi rendőrséggel, de azt mondták nekik, nem lesz szükség a Nemzeti Gárda támogatására.

Sund hangsúlyozta: szólt az alsóház és a szenátus biztonsági tisztségviselőinek, hogy engedélyezzék a Nemzeti Gárda készenlétbe helyezésének kérelmezését, de ők ezt elutasították.

A rendőrfőnök kérelmét állítólag hatszor utasították el vagy késleltették, annak ellenére, hogy Sund többször elismételte: ijesztő a helyzet.

Sund január 16-án távozik tisztségéből. A lemondásra Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke szólította fel, de többek közt a Capitolium rendőri szakszervezetének vezetője is szorgalmazta Sund menesztését.

Szerdán Donald Trump elnök több száz feldühödött híve erőszakkal behatolt a Capitoliumba, és csak négy órányi művelettel - a Nemzeti Gárda segítségével - sikerült őket eltávolítani az épületből. Az ostrom során öten életüket vesztették. Az incidens miatt meg kellett szakítani a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményének véglegesítését.
Trump az elmúlt hónapokban többször megkérdőjelezte a választás tisztaságát. A leköszönő elnök a Capitolium ostromának kezdetén dicsérte támogatóit, majd elítélte az erőszakot.
 
Megosztás
Címkék