2020. szeptember 4., 16:44

A baloldali finn miniszterelnök lesz a Helsinki Pride fővédnöke

Sanna Marin finn szociáldemokrata miniszterelnök lesz a jövő heti Helsinki Pride fővédnöke, jelentette be pénteken a kormányfő kabinetirodája. Ezzel először emelték miniszterelnöki szintre az LMBTQ-közösség támogatását Finnországban. 

Sanna Marin finn kormányfő
Fotó: Thierry Monasse/Getty Images
Sanna Marin finn kormányfő

Marinnal szemben egyébként felmerült a korrupció gyanúja is, miután azok a vállalkozások, amelyekben férje vezető tisztségeket tölt be, több mint 100 000 euróhoz jutottak az állami koronavírus-segélyalapból. Az ügyben a Gazdasági Minisztérium vizsgálatot indított.

Finnország történetében először lesz a miniszterelnök a fővárosi „meleg hét", a Helsinki Pride fővédnöke.

A szexuális és nemi kisebbségek státusát és jogait a finn jogszabályok és szolgáltatások garantálják. Meg fogjuk reformálni a hozzáállást, hogy tiszteletben tartsuk a szuverenitást, javítsuk az interszexuális párok gyermekeinek helyzetét, és széleskörű változtatásokat eszközöljünk a nemi egyenlőséget támogató jogszabályokban" 

– áll Sanna Marin pénteki sajtóközleményében.

Aaro Horsma, a helsinki meleg-, leszbikus-, biszexuális és transzszexuális (LMBT) közösség elnöke sajtóközleményben reagált a bejelentésre. Azt írta, hogy büszke a 34 éves szociáldemokrata miniszterelnök melegek melletti kiállására.

Sanna Marin sokunk számára példakép, mind a háttere, mind az erős és empatikus vezetési stílusa miatt"

– jelentette ki Horsma.

A koronavírus-járvány miatt júniusról elhalasztott Helsinki Pride-ot szeptember 7. és 13. között rendezik meg.

Finnországban korábban nagy felháborodást okozott, hogy Sanna Marin férje, Markus Räikkönen vállalkozásai több mint 100 000 euró értékben vissza nem térítendő támogatást kaptak a finn kormány által létrehozott koronavírus-segélyalapból. A vendéglátó és a turisztikai szektorban különösen sok kisvállalkozó nehezményezte, hogy nem kapott semmit a Business Finland állami gazdasági segélyalapból, miközben több millió eurós éves forgalmat lebonyolító cégek megkapták a támogatást.

A Foreigner.fi hírportál értesülései szerint Markus Räikkönen üzleti tanácsadó cége, a Markkinointi Akatemia 45 ezer euróhoz, míg a Haltu Oy nevű szoftverfejlesztő cég – amelyben Räikkönen igazgatótanácsi tag – 60 ezer euróhoz jutott az állami segélyalapból. Az Iltalehti című finn napilap áprilisban arról írt, hogy Marin férjének vállalkozása különféle vállalatoknak kínált kommunikációs szolgáltatásokat, hogy azok részesülhessenek a Business Finland által kínált forrásokból.

Finnországban az egyik legalacsonyabb a korrupció a világon, ezért az ottani vállalkozók különösen érzékenyek az aránytalanul nagy, vagy az elutasított támogatásokra. Bár a hatóságok fenntartják, hogy törvényesen jártak el, Mika Lintilä gazdasági miniszter a kritikák hatására augusztus 4-én vizsgálatot indított a támogatások ügyében.
Megosztás
Címkék