2023. október 8., 11:03

Tudom, bármerre lépek, az utam követ engem

„Szocializmus volt, édesanyám gyakran improvizált, én meg gyerekként érdeklődve figyeltem alkotómunkáját a kötésen, varráson keresztül. Szinte minden háztartásban ott lapult akkoriban a Burda magazin, ez a kreatív, színes világ… Engem is megfogott a textilek világa, és az alkotási vágyam egyre erőteljesebb tört utat magának, amit addig csak a magam szórakoztatására műveltem. Ma már a textil a legfontosabb médium számomra, az a 8. századi japán tradíciókon alapuló textilfestő technika, amit Shiborinak neveznek.” Így jellemezte a kezdeteket a bősi származású Bokros Rozália.

Bokros Rozália
Bokros Rozália
Fotó: Bátky Tamás

Hol tart ma Bokros Rozália, a textilművész? 

A tökéletes tökéletlenség és a tökéletlen tökéletesség képviselője vagyok mind a művészetemen keresztül, mind a hétköznapjaimban. Fontos számomra, hogy a textilek milyen minőségű anyagok, mi az, amit magamra ötlök ki, ami körülvesz az életteremben.

A természetes szálakból készített textíliákat szeretem. Az anyagok természetes színezékkel való festése alkímia. Az alkotási folyamatnál jól látszódik, hogy a véletlen előre nem látható módon festi meg az anyagot. Ez megtanít arra, hogy időnként hagyjam, hogy a dolgok a maguk útján haladjanak. 
Bokros Rozália
Intuíciók kiállítás, Csallóközi Múzeum, Dunaszerdahely/ Az előtérben Bokros Rozália műve
Fotó:  Bátky Tamás

Textiljeidnél lehet-e határt húzni a hétköznapi, funkcionális textilek és azok között, amelyeket műalkotásként definiálsz? 

Éles választóvonalat tettem a kézműves termékek, azaz a hétköznapi, funkcionális textil és a műalkotások közé. Leginkább a technika, a festési eljárás és annak időigényessége határozza meg, hogy miként definiálom. A hordható textil kiegészítőket, (például egy sálat) egyszerűbb módon festem meg, kizárólag természetes eredetű és ökológiai színezékekkel. Ezek letisztultabb, visszafogottabb darabok, a legtöbb esetben egyszínűek, hogy könnyen kombinálhatóak legyenek, de mindenképpen követem a fenntarthatóság elvét. A műalkotások egyértelműen a művészi szabadságom legkedveltebb önkifejezési formái, ez ösztönöz a falikárpitok létrehozására, a művészeti alkotásra.

Időnként az intuíciót, máskor a tudatos témaválasztást követve, de mindenképpen a bonyolultabb és hosszadalmas Shibori technikát választva hozom létre őket, térbe tervezve.

A különböző eljárásokkal – kötözés, hajtogatás, öltés, fércelés, préselés, redőzés, gyűrés – az anyag egyes részeitől elzárva, azaz taszítva a festéket, mintákat hozok létre. Az anyag blokkolására használt elemei korlátozzák a festék átjutását, így egyes területek színesek, mások pedig fehérek maradnak. 

A textil speciális anyag, amely számos technika és technológia alkalmazását teszi lehetővé. Lehet hajlékony, puha, alakítható, de egyértelmű, tömör formákká is varázsolható, jól körülhatárolt felületekkel. Minden a választott anyagtól és a feldolgozástól függ. Te milyen anyaggal dolgozol szívesen? 

Régebben nem kíméltem apu kinyúlt régi trikóit, az egyszínű pólókat, de a rég nem használt fehér lepedőket sem. Akkor még batikolásként bukkantam rá erre a textilfestési technikára. A 2010-es évek elején, illetve közepén elkezdtem kutatni a textilfestési technikákat, és akkor tárult elém a Shibori, ami a legkevésbé sem egyenlő a batikolással.

A selyem a legnemesebb, legtartósabb természetes alapanyag, puha tapintású, fényes, így gyönyörűen érvényesülnek rajta a festés során a színek.

Csehországból, Prágából rendelem az anyagokat. Ezt követte később a gyapjú etamin, amire sok-sok keresgélés után bukkantam rá az interneten. 

Bokros Rozália
Fluctuationis – részlet az Intuíciók dunaszerdahelyi kiállításának anyagából
Fotó:  Bátky Tamás

Milyen perspektívában látod magad a szlovákiai textilművészet területén? Milyen lehetőségeket tud számodra nyújtani az itthoni szcéna? 

Szlovákiában jelenleg két időszaki kiállítás található, amelyek textilalkotásokat mutatnak be. Textilminiatűr, 2001-től és a Textile Art of Today textilművészeti triennálé 2006-tól. Mindkettőre jellemző a gazdag nemzetközi részvétel. Jelen pillanatban ezt a két lehetőséget látom magam előtt a szlovákiai művészeti szcénán, ami a következő lépés lehet ahhoz, hogy bekerüljek a textilművészet világának itthoni kis szegletébe.

Őszintén szólva, még az is elképzelhető számomra, hogy teljesen más irányt veszek és a hazai terepet hátrahagyva, Magyarországon vagy a nemzetközi szférában elérhető lehetőségek után fogok kutatni. Ez még előttem is nyitott kérdés.

Mindenesetre úgy gondolom, hogy a közeljövőben ez a művészeti terület fontos szerepet fog játszani a szlovákiai kreatív ipar fejlődésében, és ezáltal hozzájárul a jelenlegi generáció általános kulturális tudatosságának növeléséhez.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/39. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.