Luzsicza Lajos születésének centenáriuma Érsekújvárott - KÉPGALÉRIÁVAL

2020. február 14., 18:38
Bokor Klára

Nagyszabású ünnepi esttel és kiállítással emlékeztek Érsekújvárban a város szülöttjére, Luzsicza Lajos Munkácsy-díjas festőművészre, születésének 100. évfordulóján. A megemlékezés a Vunar Galéria és a Luzsicza Lajos Emlékbizottság szervezésében valósult meg.

A zsúfolásig megtelt Vunar Galériában a résztvevőket Gémesi Julianna galériavezető köszöntötte. Elmondta, a megemlékezést Luzsicza Lajos szellemisége és Érsekújvár iránti határtalan szeretete és ragaszkodása motiválta.

39 alkotását sikerült összegyűjteniük húsz magángyűjtőtől 1941-től 2005. október 31-ig, az utolsó képéig, hogy keresztmetszetet mutassanak a mester különböző technikákkal megalkotott műveiből. „Volt szerencsém megismerkedni az ajándékozás történeteivel és mondhatom az itt kiállított alkotások mindegyike „szeretett kép”. Lajos bácsi ezeket nagy barátsággal és szeretettel ajándékozta földijeinek egy-egy szép ajánlással” – fejtette ki Gémesi Julianna a gyűjtés kapcsán. Hozzátette, a Luzsicza kiállítás mellett megtekinthető egy fénykép- és dokumentumkiállítás a művész életéről, valamint a szlovákiai és magyarországi művészek azon képei, amelyekkel tisztelegtek Érsekújvár neves szülöttje előtt.

Luzsicza Lajosra barátja Strba Sándor érsekújvári helytörténész emlékezett és rámutatott, egyszerre volt lokálpatrióta, festő és író.

A lokálpatrióta: Strba úr felidézte, Luzsicza Lajost mély, lélekbeli kötődés fűzte szülővárosához, ahol nevelkedett, iskolába járt, érettségizett, ahol először ihlették meg a természet szépségei. Budapestre kerülése után is gyakran hazalátogatott és ilyenkor se vége, se hossza nem volt kérdéseinek. Nevéhez fűződik az Érsekújvári Magyar Ifjúságért Alapítvány létrehozása 1992-ben, a tehetséges diákok támogatására. Budapestről Érsekújvárba hozatta a Kassák-hagyaték egy részét, a Borsos Miklós alkotta bronz Kassák-mellszobor másolatának ajándékozását is kezdeményezte. Kötődéséről maga a művész így vallott: „Érdekes dolog ez az „újváriasság”. Nekem már mániámmá vált, hogy minden eszközzel hozzájáruljak ahhoz, hogy Szlovákiában Érsekújvár legyen az első, ahol a nemzetiségi béke szép vonása, a tolerancia jelen van.”

A festő: 1940-ben, az érettségit követően tanulmányait a Budapesti Képzőművészeti Egyetemen folytatta. Mesterei Aba-Novák Vilmos, Kontuly Béla és Kmetty János voltak. Alkotásainak témája gyakorta volt a táj, de szívesen foglalkozott portréval is. Ismertek grafikái, rajzai, kedvelt technikája a rézkarc és a gouache voltak. Festőművészként 1941-ben mutatkozott be szülővárosában első alkalommal az Arany Oroszlán szálló nagytermében. Első önálló kiállításának és a félszázadiknak is Újvár adott otthont. Haláláig 71 egyéni és számtalan csoportos kiállítása volt.

Az író: nem csak az ecset művésze volt, jól bánt a tollal is. Nagyszerű emlékezőtehetsége, szülővárosa iránti gyermekien tiszta vonzalmának köszönhetően született meg Ifjúságom, Érsekújvár! című életrajzi műve. Másik művében, Képzőművészeti életünk sorsdöntő évei, 1945-1960, a Műcsarnok igazgatójaként szól a háború utáni másfél évtized képzőművészetéről. A dunaszerdahelyi kortárs galéria is az ő kezdeményezésére jött létre 1994-ben.

A Luzsicza Lajos nevével fémjelzett „Városom Érsekújvár” képzőművészeti versenyt első alkalommal hirdették meg.

Csémy Éva művészpedagógus, a verseny ötletgazdája rámutatott, egészen misztikus, hogy Luzsicza Lajos centenáriumára pontosan 100 versenymű érkezett.

Ezek színvonalával a bíráló szakmai zsűri nagyon elégedett volt. A gyerekeket és diákokat négy kategóriában díjazták, volt felnőtt kategória és a felkészítő tanárokat is elismerésben részesítették.  A támogatóknak köszönhetően értékes díjakat tudtak kiosztani. A verseny fődíját a kamocsai Petrovics Tamara nyerte, aki a Czuczor Gergrely Alapiskola diákja. Nyereménye különleges - három különböző alkotó műtermébe pillanthat be és tanulhat tőle. A versenynek az elkövetkezendő években biztosan lesz folytatása.

Berényi Gita szervező, a Luzsicza Lajos Emlékbizottság elnöke köszönetet mondott az ünnepségen közreműködőknek: Luzsicza Lajos szeretett unokájának Luzsicza Fanninak, Berényi Dávid és Ficza István színművésznek, Döme Józsefnek és zenésztárasának, Berta Andrásnak, aki a fotókiállítást állította össze és mindazoknak, akik támogatták és segítették az ünnep megvalósulását. Örömét fejezte ki afelett,  hogy szép számú Luzsicza rokon gyűlt össze az ünnep kapcsán. 

A vendégeket az ünnepség végén svédasztalhoz várták abba a terembe, amely kortárs művészek erre az alkalomra készített műveivel volt dekorálva.

Kövesse facebook oldalunkat is!