cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. július 13., 11:52

Keleti Éva eddig nem látott képeiből nyílt kiállítás

Amit még nem láttatok. Keleti Éva címmel megnyílt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) fotókiállítása a magyar fotográfia nagyasszonyának csaknem hetven évet felölelő munkásságából az Aranytíz Kultúrházban.

Keleti Éva fotóművész kiállítása
Fotó: MTI

A 94 fotóból álló ingyenes tárlat betekintést nyújt a világhírű fotóművész a Nemzeti Fotótárba bekerült alkotásaiba. A Magyarországon egyedülálló fotókincs-gyűjteményt az MTVA Archívum munkatársai a legmagasabb szakmai körültekintéssel digitalizálják és rendszerezik.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a szerdai budapesti kiállításmegnyitón kiemelte, hogy a Keleti Éva életművel gazdagodott MTVA Archívum, és az annak részeként elérhető Nemzeti Fotótár oldalán eddig több mint 326 ezer képet és csaknem egymillió sajtóanyagot tett mindenki számára elérhetővé a közmédia.

Büszkeség számunkra, hogy a fotóművészet kiválóságának páratlan, korábban nem látott alkotásai a Nemzeti Fotótár gyűjteményét gyarapítják, elismerve ezzel a közmédia a képek fennmaradásáért végzett professzionális munkáját. Ezek a fényképek a kultúránk részeként őrzik a múltunkat. Kivételes feladatunk, hogy ezt az örökséget bemutassuk a nagyközönségnek, és gondozzuk a jövő generációinak"

- tette hozzá Papp Dániel.

Keleti Éva Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima díjas fotográfus elmondta: az MTVA Archívum munkatársaival azon dolgoztak, hogy áttekintő képet adhassanak arról a korról, amelyben leélte a több mint 90 életévét.

Keleti Éva fotóművész kiállítása
Fotó:  MTI

A mintegy 70 éves pályafutása során elkészült több ezer fotójából 95 kiválasztott alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők a kiállításon - fűzte hozzá Keleti Éva.

Az MTVA írásos összegzése szerint az MTVA 2021-ben vásárolta meg a fotóművész 1976 után készített felvételeinek eredeti negatívjait, diáit, így jött létre az egyedülálló gyűjtemény a Nemzeti Fotótárban. A nagyközönség által csütörtöktől látogatható kiállítás ebből, valamint a fotográfus munkásságának több korszakából válogat.

A tárlat részletesen ismerteti Keleti Éva képalkotói érdeklődését, életszakaszait, a színházi világot minden részletében bemutató fotós karrierjét és fotóriporteri munkáját a művészportrékon, előadásképeken és riportfotókon keresztül.

A kiállítás fényképeinek többségét még sehol nem publikálták, némelyek a készítésük óta eltelt több évtized után először láthatók.

A kiállításhoz kapcsolódva egyedülálló portréfilmet is készített a közmédia Keleti Éváról. Az M5 kulturális csatorna saját gyártású A pillangó szárnyán című filmje megmutatja kivételes képességét, ahogy észrevétlen természetességgel tudott repkedni a hazai színházi- és filmes világ legnagyobb alakjai között.

Kameráját olyan művészek engedték közel magukhoz, mint Törőcsik Mari, Garas Dezső, Darvas Iván, Latinovits Zoltán vagy Ruttkai Éva. A riportfilmmel bepillantást nyerhetnek az érdeklődők Keleti Éva gyermekkorába, a helyenként megrázó eseményekkel terhelt életszakaszaiba, és megtapasztalhatják szakmája iránt táplált szüntelen szeretetét, odaadását.

Az MTVA Amit még nem láttatok. Keleti Éva című kiállítását a nagyközönség csütörtök és augusztus 20. között, a hét minden napján ingyenesen látogathatja a budapesti Aranytíz Kultúrházban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.