2020. október 23., 10:35

José Andrés Lacko ipolysági tárlata

Még néhány napig látogatható az Argentínában született, jelenleg Izraelben élő José Andrés Lacko fényképész és filmes fotókiállítása, ami az ipolysági Menora Saag Centrum Artis épületében kapott helyet.

Médialapozó
Fotó: Kaszmán Zoltán

A Remembrance, vagyis Emlékezés című, összesen huszonöt fényképből álló kiállítás kurátora, Kutak Adrienn – Kertész Lici Wosner kollázs-művésszel, Omer Lőwy Alíz festőművésszel és José Andrés Lacko fotóművésszel közösen – 2019 júniusában a Dunaszerdahelyi Zsidó Fesztiválon mutathatta be alkotásait. Itt határozta el, hogy Lacko fotóit az ipolysági érdeklődőkkel is megismerteti. A pozsonyi Zsidó Kultúra Múzeuma egyik intézetének, a szeredi holokausztmúzeumnak a tulajdonában levő tárlatanyagot a Lévai Fotográfiai Napok keretei között mutatták be az egykori vármegyeszékhely zsinagógájában.

José Andrés Lacko szülei 1946-ban telepedtek le Dél-Amerikában; ő már ott, egy Mar del Plata nevű argentin településen született egy évvel később. A fényképészet iránt tízévesen kezdett el érdeklődni, bár soha nem gondolta volna, hogy profi fotós lesz. A perui Limában szociológiát tanult, majd egy ösztöndíj elnyerése után adásrendező szakon a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán képezte magát tovább 1976 és 1979 között. Mivel gyökerei a Kárpát-medencébe nyúlnak vissza, a hetvenes évek végén Dunaszerdahelyre, nagyszülei származási helyére is ellátogatott.

Az újvilágban a trauma és a hosszú történelem néhány elfelejtett csepp lett, amelyet csendben elzárva tartottak előlem és nővéreim elől. 1977 körül a nagyszüleim házában tett látogatásom során a dunaszerdahelyi nagybátyám kíséretében ezeket a cseppeket kezdtem meghallani, amikor a múltból a jelenbe kezdtek csöpögni”

– emlékezett vissza.

A nyolcvanas években már fotózta a történelmi Magyarország zsidó közösségeit; Alexander Scheiber professzor javaslatára a csodarabbik síremlékeit is dokumentálta ilyen módon. 1986-ban Izraelbe emigrált. Elmondása szerint, amikor 1987-ben megszületett az első lánya, egy hosszú levelet kapott édesapja nővérétől. Ebből tudta meg, hogy nagyapjának négy nővére is volt. Az írásból derült ki az is, hogy mindannyian a holokauszt áldozatai lettek. Ez még inkább ösztönözte őt, hogy fényképes keretek között örökítse meg az ősei örökségét, illetve a zsidó hagyományt.

A tárlat Ipolyság egykori zsinagógájában 2020. november 6-áig tekinthető meg.

+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.