2022. március 12., 15:27

Evidentia latent, azaz lappangó világosság

Megnyílt Verebes György Munkácsy-díjas grafikus- és festőművész kiállítása Kassán, a MaJel Rovás Központban Evidentia latent címmel. 

Evidentia latent - kiállítás
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

A FiguratiF Galériában látható munkák alkotója a képzőművészet mellett más művészeti területeken is aktív: rendszeresen publikál irodalmi lapokban, kiállításokat nyit meg, valamint több dzsessz- és világzenét játszó zenekarban közreműködik, mint alapító tag, zongorista, zeneszerző, de színházi zenét is ír. Művészi munkája mellett aktív szervező is, hiszen a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője. Ezt a nagy hagyományú művésztelepet az ország egyik művészeti központjává emelte, olyannyira, hogy 2017-ben Magyar Örökség díjjal tüntették ki őt. A Magyar Festészet Napja Alapítványnak előbb kuratóriumi tagja, majd 2017 óta az elnöke. Tavaly pedig a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjai közé választotta. 

Evidentia latent - kiállítás
Fotó:  Fábián Gergely
A Kassára hozott képeinek címe Evidentia latent, azaz lappangó világosság, lappangó nyilvánvalóság, megkerülhetetlen tény, amely első látásra nem látható. A kiegyensúlyozott, mennyei nyugalmat tükröző arckifejezés, a lélek legárulkodóbb tükre, az arc közvetíti felénk azt a bizonyosságot”

– mondta Kovács Ágnes, a MaJel Rovás Központ igazgatója megnyitó beszédében. 

Ám Verebes György arcain a szem csukva van. Márpedig az arc akkor közöl valamit, ha van tekintet is. Mint ahogyan az sem látható, kié a kéz, amelyet újra és újra megfest.

Evidentia latent - kiállítás
Fotó:  Fábián Gergely

„Egy valakié? Vagy minden kéz más és más emberhez tartozik? Miért fest szinte már-már kényszerűségből csak kezeket? És nem lehet, hogy tulajdonképpen nincs is szüksége a mondanivalójához másra, mint az emberi kéz oly kifejező képességére? És ki az az ember, akit megjelenít? Egy bizonyos valaki? Vagy akárki? Vagy Isten teremtménye az EMBER? Vagy a létbe vetett ember? Vagy netán minden arc más és más emberé?” – tette fel az elgondolkodtató kérdéseket Kovács Ágnes. 

A kéztartásokban sincs negatív, erőszakos gesztus. A művész Mudra sorozata egy több ezer éves, ősi indiai kézgyógyítási technika kézmozdulatait hívta segítségül mondanivalója kifejezéséül. 

Evidentia latent - kiállítás
Fotó:  Fábián Gergely

Verebes György kidolgozott magának egy stílust, festői módszert és a színek alkímiáját, amely szerinte a látás tudomása.

A látás tudomása a bizonyosság, ami nem kíván bizonyítást” 

– mondta Verebes György. 

Talán ez utolsó mondatban rejlik a cím értelmezése: Evidentia latent – olyan bizonyosság, amely nem is kíván bizonyítást. Mert ott van Verebes György művészetében, színlátásában, ecsetkezelésében, témaválasztásában, rajzkészségében – zárta megnyitó beszédét Kovács Ágnes.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/10. számában.

Evidentia latent - kiállítás
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.