2024. január 26., 14:14

Elrajtolt a Budapest-Bamako Rally

Péntek délben elrajtolt a magát a Dakar szellemi örökösének tartó Budapest-Bamako Rally 15. évfolyama a budaörsi reptérről. A versenyzők és a túrázók 8276 kilométer mégtétele után Sierra Leone fővárosába, Freetownba érkeznek meg.

budapestbamako.org
Fotó: budapestbamako.org

A verseny sokáig Mali fővárosában, Bamakóban szokott végződni, ám sajnos, az észak-afrikai ország az utóbbi időben inkább a Wagner-csoporttal foglalkozó cikkeinkben fordult elő, ez is jelezve, a körülmények nem ideálisak egy sok embert megmozgató, nemzetközi autóverseny lebonyolításához.

Így a szervezők kénytelenek voltak módosítani a célállomást, mely idén Sierra Leoneban lesz. Ez az ország sem volt mindig a béke szigete, de 2002-ben sikerült lezárni az 1991-2001 között tartó polgárháborút, azóta pedig viszonylag konszolidált a helyzet, legalábbis az afrikai átlaghoz képest. A 71 740 négyzetkilométer területű, nyugat-afrikai országot mintegy 8,9 millióan lakják, így a verseny befejeztével lesz kinek eladni a járműveket. Az induló autók, motorok, qwadok közül ugyanis nem mindegyik tér vissza Európába. (Az elején szögezzük le, a sportágat az érvenyes magyar helyesírási szabályok szerint rali formában kell írni. A rendezvény nevében megtartjuk a szervezők által használt írásmódot, másutt a helyes formát használjuk.)

Budapestről három nap alatt kell eljutniuk Marokkóba. Itt a magyarok számára a leginkább Rejtő Jenő légiós regényeiből ismert Atlasz-hegység lejtőivel kell megküzdeniük. Marokkóból Mauritánián át Szenegálba, majd innen a Sierra Leonával határos Guineába jutnak, innen pedig már csak egy lépés az Atlanti-óceán partján fekvő cél.

2022-ben a verseny történetének eddigi leghosszabb távján indulhattak az akkori résztvevők, akkor 9400 km-t kellett megtenniük. A szervezők idén ezt mintegy 1200 kilométerrel csökkentették. A 2024-es nevezések 10 nap alatt keltek el, ez is mutatja, hogy sok kalandkedvelő autós, motoros akad még. Természetesen a kalandvágy nem elegendő, az indulóknak a zsebükbe is kell nyúlni az induláshoz. A gépjármű vételárán és megfelelő műszaki felkészítésén túl legkevesebb 6-7 ezer eurós költséggel érdemes számolni, de természetesen a határ a csillagos ég.

Idén összesen 365 csapat – minden eddiginél több – nevezett be, ami 1102 ember jelent. Van, aki szólóban, van, aki párban vág neki az útnak, míg mások "telekocsival" indulnak.

A Budapest-Bamakón verseny, 4x4 túra, túra és Spirit kategóriában lehet nevezni.. A versenyzőknek napi etapokat kell teljesíteni, melyek során ügyességi és tájékozódási feladatokat kell megoldani. A többi kategóriában nincsenek feladatok, a 4x4 túra és a túra kategória között annyi a különbség, hogy a 4x4-es nehezebb terepen át vezet, míg a túra kategória személyautóval is teljesíthető. Természetesen itt sem kell a 63-as út minőségére számítani.

A Spirit kategóriába "csak ipari hulladék autókkal, motorokkal lehet bekerülni", itt 20 jármű indulhat, viszont ezt ingyen tehetik. Idén ebben a kategóriában Ford Fiesta, Peugeot 307, Volkswagen Golf, Citroen BX, Suzuki Ignis, Daihatsu Charade, Lada 2102, Lada Niva, Wartburg, és Iveco Daily is indul.

A ralinak van jótékonysági vetülete is. A résztvevők minden évben adományokat vihetnek magukkal, illetve a szervezők is jótékonykodnak.

2024-ben a fő jótékonysági céljaik közé tartozik, hogy a sporton keresztül javítsanak a helyi fiatalok életén. Szeretnének segíteni az ország egyetlen szörfiskolájának Bureh Beach-en és egy boksziskolának is, Rokel városában. Egyébként a rali hivatalos honlapján ön is adakozhat.

A tervek szerint 18 nap múlva, február 12-én futnak be. Ez átlagosan napi 459 km megtételét feltételezi. Okulva az előző évek tapasztalatából a szervezők figyelmeztetnek:

A világnak ez egy igen volatilis szeglete. Bármikor bármilyen veszély felütheti a fejét. Az útvonal változtatás jogát a befutó pillanatáig fenntartjuk.”
A rajtot itt nézhetik meg.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.