2023. augusztus 21., 11:33

Dacia Duster TCe 150 EDC Journey: Újabb látványos előrelépés

A világ egyik legolcsóbb, amellett legstrapabíróbb szabadidő-autója nemrég frissítésen esett át.

Duster
Galéria
+27 kép a galériában
Fotó: Vas Gyula

Ez ugyan nem érintette a rá kezdettől jellemző klasszikus bakancsformát, a külső-belső dizájnelemeket és a technikát viszont annál inkább. Lássuk mindezt részletesebben.

Alaktan

Kezdjük szó szerint az elején: piszok jól néz ki az új maszk, közepén a stilizált D és C betűkkel (keresztrejtvényben: a DACIA mássalhangzói), két szélén pedig a parádés tagolású LED- es fényszórókkal. Hátul szintén a maszk stilizált betűiből álló márkanév váltotta fel a korábbi „sörnyitós” emblémát; sokkal ütősebb látvány! Ami maradt, mert bűn lett volna hozzányúlni:

a DUSTER feliratú tetősínek, az elülső sárhányókat lezáró széles „kopoltyúk”, és a magasra felfutó elülső/hátsó műanyag védőelemek.

Kifejezetten attraktívak az új, Y-betétes, 17 colos Tergan alufelnik; nagyobb méretben akárhány prémiumautón elmennének. Végezetül pár szó a tesztautó olívzöld dukkózásáról: szerintem egy ilyen kategóriájú verdánál telitalálat. Egy erdész vagy természetjáró jobbat nem is választhatna…

Duster
Fotó:  Vas Gyula
A frissítés

…a beltérben is első pillantásra szembeötlő. A korábbiaknál sokkal elegánsabbak a szellőzőrácsok; világos keretük ráadásul jól oldja a frontpanel szürkeségét. Az egyébként szép volán újmódi harsány feliratát viszont enyhe túlzásnak tartom, de ez legyen ízlés dolga. A műszerfal analóg, de az órák közötti felületen digitálisan pörgethetjük pl. a fedélzeti számítógép adatait. Ennél többre egy átlagos sofőrnek nincs is szüksége. A jól formázott elülső ülések ezen a szinten fűthetők, közöttük állítható kartámlával.

Az infotainment rendszer színes képernyője az autó árkategóriájához képes elég sokat tud: manőverezéskor 4 kamera képét kombinálja, kiértékeli a vezetési stílusunkat, tippeket ad a gazdaságosabb vezetésre, szép grafikával jeleníti meg a navigációs térképet.

Az egyzónás légkondit klasszikus forgótárcsákkal és nyomógombokkal, magyarán a lehető legpraktikusabb és -biztonságosabb módon kezeljük. Apple CarPlay és Android Auto telefontársítást is kínál az autó, de csak kábelekkel.  Digitális csatlakozóból elöl-hátul 2-2 van, mindegyikük hagyományos típusú. A hátsó ülések két utas számára kényelmesek, és még némi oldaltartásuk is van; középső kartámlájuk viszont nincs. Ami pedig a koffert illeti, a közel fél köbméteres alapméret kiváló érték ebben a kategóriában. Bővítésével 1478 dm3-es maximum érhető el, de jókora fenékküszöb árán. Viszont a padló alatt teljes értékű pótkerék lapul…

Duster
Fotó:  Vas Gyula
Az országúton

Az autót a választható legerősebb motorral kaptuk meg tesztelésre: az 1,33 literes négyhengeres turbós benzinest a Mercedesszel közösen fejlesztette ki a Renault konszern. Összkerékhajtással és kézi váltóval, vagy fronthajtással és hatgangos automata váltóval kombinálható; tesztautónk hajtáslánca az utóbbi volt. A 150 lóerő élvezetes dinamikával mozgatja az 1300 kilónál alig nehezebb járgányt, amit a 10 másodperc alatti százas sprint is bizonyít. 

A hatgangos automata váltó induláskor sem késlekedik, utána pedig szinte észrevétlenül sorolja az egyes fokozatokat. Van kézi módja is, de az ember hamar rájön, hogy enélkül jobban végzi a dolgát.

A rugózás nagyobb útegyenetlenségeken kissé keménynek tűnik, de országúton kifejezetten komfortos. S ami az új Dustert ugyanúgy kiemeli a kompakt szabadidősök mezőnyéből, mint az elődeit: az impozáns terepjáró képességek. Az autó hasmagassága ugyanis 205 mm, orrszöge/farszöge/rámpaszöge pedig 29/29/22 fok. Ezekkel – ugyanúgy, mint az árával – magasan ver mindenkit a kategóriájában!

Duster
Fotó:  Vas Gyula
Duster
Galéria
+27 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.