2022. november 14., 11:31

Tojás, te drága! Karácsonyig még feljebb mehet az ára és hiánycikké válhat

Az alapélelmiszernek számító tojás nélkül egyetlen háziasszony sem boldogul. Az ára viszont megállíthatatlanul megy felfele. És karácsonyig meg sem áll. Akik falun élnek és baromfit tartanak, azok kicsit jobb helyzetben vannak, ám aki boltban kénytelen tojást vásárolni, annak egyre mélyebben kell a pénztárcájába nyúlnia.

tojás
Fotó: pixabay.com

A tojóstyúkfarmok képviselői szerint nekik is reagálniuk kell a növekvő rezsi-, takarmány- és csomagolóanyag-árakra. Mindez pedig a tojás árának emelkedésében is jócskán megmutatkozik.

A nem is olyan régen még viszonylag olcsó és kiadós reggelinek számító rántotta lassacskán elérhetetlen álommá, igazi luxussá válhat.

A rakott krumpli is lekerülhet az étlapról. Százszor is meg kell gondolni, hogy a családot meglepjük-e magunk készítette süteménnyel.

A tyúktartók számára az elviselhetetlenül magas energiaárak mellett a legnagyobb főfájást a drága takarmány jelenti, ami az összes költségeik 50 százalékát teszi ki. Nemcsak, hogy egyre drágább a tojás, hanem lassan pult alatti áruvá is válik.

Ebből a termékből 84 százalékra önellátók vagyunk, mégis előfordul, hogy egyes üzletláncok polcain nem találkozunk hazai tojással.

Egyre több vásárló viszont egyenesen azt tapasztalja, hogy a lábát is le kell járnia, míg valahol egyáltalán tojást kap…

30 cent lesz egy tojás?

A helyzet Matej Korpáš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara képviselője szerint az új évben stabilizálódhat. Az állam segítséget ígért az ágazatnak, ami hatással lehet a tojás további árára.

Ha a segítség nem érkezik meg, akkor 20, de a termelők szerint akár 30 centet is fizethetünk egy tojásért. Egy tízes csomagolásért a boltokban akár 3 eurót is otthagyhatunk!

Ilyen magas villany- és gázárak mellett az is előfordulhat, hogy egyes tyúkfarmok bezárnak, s az is elveszi a kedvüket, hogy  nagyon nehéz zöld ágra vergődniük az üzletláncokkal a felvásárlási árak emelését illetően.

Csökkenő termelés, növekvő kereslet

Szlovákiában csökken a tojástermelés, nő viszont az igény a termék iránt, különösen ebben a karácsony előtti időszakban, magyarázza Jarmila Halgašová  parlamenti képviselő és élelmiszer-szakértő. A növekvő kereslet pedig árfelhajtó hatású. A megoldást a tojás importjában látja.

Hozzáteszi, nem csupán a tojás ára, hanem valamennyi élelmiszeré növekszik. Az okok nagyrészt az orosz-ukrán háborúban keresendők, ami az energia-és üzemanyagárakat emelte az égig. Ehhez még hozzájött, hogy idén az aszály miatt 30 százalékkal kevesebb gabona termett, drágább a takarmány. Az egészre pedig az teszi fel a koronát, hogy közelegnek az év végi ünnepek, amikor amúgy is megnő a kereslet bizonyos termékek iránt, és a tojás is ide tartozik.

A szakember szerint nem kell pánikba esni és tartalékolni már most az ünnepekre. A tojás különben is kényes termék, amiből nem lehet nagy mennyiséget bespájzolni, hiszen túl hosszú ideig nem tartható el.

Az pedig megengedhetetlen luxus lenne, hogy a drágán vett portékát, a szavatossági idő lejárta után, kidobjuk.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.