2022. június 7., 15:26

Tejből is behozatalra fogunk szorulni, vészharangot kongatnak a termelők

Míg Magyarország fejőstehén-állománya az elmúlt években folyamatosan növekedett, Szlovákiában egyre kevesebb a tehén. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, nemcsak a fejőstehén-tenyésztés omolhat össze, hanem a ráépülő tejipar is.

tehénfejés
Fotó: TASR
Lassan a tehén is hiánycikk lesz Szlovákiában?

Közzétette legújabb adatait az unión belüli haszonállatok számának alakulásáról az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala. A számok nem túl szívderítőek. Vészharangot kongatnak a hazai tejtermelők. Segítséget kérnek az államtól, ellenkező esetben összeomolhat az ágazat. A gazdálkodókat az adó- és járulékterhek mellett az utóbbi időszak rapid energiaár-emelkedése és az üzemanyagár-drágulás is sújtja.

A probléma abban gyökeredzik, hogy a tejtermelők termelési költségei magasabb ütemben nőnek, mint a bevételeik. A tej felvásárlási ára évközi szinten 20%-kal emelkedett, az energiaköltségek azonban bizonyos esetekben összességében 200%-kal is növekedtek. A gazdaságoknak ez nagy veszteségeket okoz, és arra kényszeríti a termelőket, hogy eladják a teheneket, és befejezzék a termelést. Ez veszélyezteti a tejtermelést, ami pedig alapélelmiszer az emberi táplálkozásban"

– fogalmazott Margita Štefániková, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének igazgatója.

A hazai tejelőtehén-állomány évről évre apad. Évközi szinten legutóbb 4000 darabbal apadt az állomány. Ez látszólag nem tűnik soknak, viszont az általuk termelt tejmennyiség 170 ezer ember számára elegendő, tehát ez olyan kiesés, mint ha az egész Érsekújvári járás (138 ezer fő) és Komárom városa nem jutna tejhez.

Idén márciusi adatok szerint már csak 114 544 tejelő tehenet tartottak az országban. 2021-ben 5000, 2020-ban 2000 darabbal csökkent az állomány. Néhol teljes tehenészetek szűntek meg. 2018-ban 435 bejegyzett telephelyen termeltek tejet. Összehasonlítás gyanánt: 2004-ben, európai uniós csatlakozásunk idején még 800 tehenészet működött. 2021 végéig azonban a 2018-as adathoz képest majdnem száz farmon szűnt meg a tejtermelés.

Ennek két további vetülete is van. A farmok egy része vágómarha-tenyésztésre vagy más mezőgazdasági tevékenységre állt át, de olyan is volt, amelyik végleg befejezte a tevékenységét. Ez esetben elbocsátásokra is sor került.

Ha pedig nem lesz elegendő mennyiségű nyers tej, a rá épülő feldolgozóipar is mehet a levesbe, a tejüzemek ugyanis nem tudnak átállni másfajta tevékenységre.

Ha nem lesz elegendő nyersanyag, néhány tejgyárban leállhat a termelés. Pedig a tejipar Szlovákiában teljes vertikális egységet képez, jelen van a termelés és a feldolgozás minden állomása, így hozzáadott érték keletkezik, amely munkahelyeket teremt, eszközöket az állami költségvetésbe adó és járulékok formájában. Az ukrajnai háború idején ez a szektor biztonságot teremt, mivel biztosan ellátja tejjel a szlovákiai fogyasztókat"

– mondta Marián Šolty, a Szlovák Tejipari Szövetség elnöke.

A termelők szerint a mezőgazdasági minisztérium nem kezeli a súlyának megfelelően a problémát. Nehezményezték, hogy a tárgyalásokra a miniszter csak az államtitkát küldte, ő maga "nem ért rá". A termelők rámutattak a szlovák kormányzat gyenge érdekérvényesítő képességére: a külföldi termelők magasabb uniós támogatásokat kapnak, mint a hazaiak. Ha pedig eltűnik a hazai tej a boltok polcairól, a szlovákiai vásárlók azokat a külföldi termelőket fogják támogatni a vételárral, akik egyébként is magasabb EU-s dotációt kapnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.