2021. július 13., 13:48

Öt egészségesnek hitt szuperélelmiszer, ami csak pénzkidobás

A gluténmentes, cukormentes és alacsony fruktóz tartalmú élelmiszerektől kezdve a speciális tejeken, növényi italokon, gabonapelyheken és még a gyógyvizeken át, azt hihetnénk, hogy ezek az élelmiszerek táplálkozási szempontból sokkal jobbak számunkra, pusztán a magas áruk miatt is. Ahogy a szupermarketekben az egészséges élelmiszerek sora egyre bővül, úgy nőnek az "egészségesnek" beállított élelmiszerek árai is.

egeszseges_elelmiszer_1

Ha azonban közelebbről megvizsgáljuk ezeket, kiderül, hogy bár az egészséges élelmiszerek között egyes ételek valóban megfelelnek bizonyos diétás igényeknek, rengeteg feldolgozott, csomagolt opciót is találunk, amelyek az egészségesnek álcázzák magukat, holott

ugyanazokat a tápanyagokat és egészségügyi előnyöket könnyedén megtalálhatjuk a sokkal olcsóbb, kevésbé feldolgozott alternatívákban is.

Ha tehát szeretne egészséges életmódot folytatni, de nem pazarolná a pénzét ennek érdekében, íme azok a "szuper" élelmiszerek, amelyeket nem érdemes felvenni a heti bevásárlólistára.

Szupergyümölcsök

Talán az aszalt gyümölcsök között találhatunk rájuk és "szuperélelmiszer" címszó alatt árulják, vagy csokoládéval vonják be, de ott lehetnek a bioélelmiszereknél is és egészséges rágcsálnivalóként forgalmazzák őket.

Az igazság az, hogy minden gyümölcs szuper és általában a friss, szezonális gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb tápanyagot.

Bármilyen típusú feldolgozás valószínűleg csak csökkenti a friss gyümölcsök természetes antioxidáns-tartalmát.

Vásároljon friss gyümölcsöt, ha szezonja van, vagy akár gyorsfagyasztottat, de ne hagyja magát rávenni arra, hogy a csomagban található szárított bogyós gyümölcsök esetleg jobbak lehetnek.

egeszseges_elelmiszer_2
Fehérjével dúsított növényi italok

Kissé ellentmondásos, de a növényi italok - melyek az állati tejet hivatottak pótolni - a szupermarketek leggyorsabban növekvő termékei közé tartoznak. Az utóbbi időben számos fehérjével dúsított mandulaitallal lehetett találkozni, amelyek jóval magasabb áron kerülnek forgalomba, mint a növényi tejek hagyományos változatai.

Sokan a fehérjepótlás céljából választják a mandula-, zab-, dió-, kókusz-, stb. italokat.

Ezek valójában rendkívül alacsony fehérjetartalmúak, csupán mesterségesen adnak hozzájuk még fehérjét. Tehát többszörösen feldolgozott élelmiszerről van szó.

A tanulság az, hogy ha növényi ital formájában szeretne fehérjét fogyasztani, válassza a szója- vagy borsóalapú készítményeket, amelyek természetes módon magasabb fehérjetartalmúak.  Megoldás lehet az is, ha más fehérjében gazdag élelmiszereket fogyaszt helyettük.

egeszseges_elelmiszer_3

 

Zöldség chips

A szupermarketek egy másik, egyre növekvő szekciója az "egészségesebb" chips - sült borsó, hüvelyesek, sőt, cékla- és kelkáposztachipszek is, amelyek táplálkozási szempontból sokkal jobb választásnak tűnnek, mint hagyományos burgonyás-sajtos társaik.

Ha azonban közelebbről megnézzük az összetevők listáját és a tápértéktáblát, kiderül, hogy

a zöldségek vagy hüvelyesek olajban való sütése még mindig egy feldolgozott snacket eredményez, amely nem tartalmaz sok fehérjét, élelmi rostot vagy vitamint, amit a hüvelyesekben vagy más zöldségekben találnánk.

A chips az chips marad, még ha egy picit egészségesebb is.

Gyógyvizek

A vitaminos víz, az energiavíz, a pH-kiegyensúlyozott víz vagy akár a koncentrációt és az összpontosítást elősegítő víz az utóbbi évek egyik legnagyobb marketing vívmánya. Elvégre mi lehet egészségesebb innivaló a víznél?

Ez is csalóka lehet azonban: spórolja meg magának a palackonkénti árat és egyszerűen igyon több csapvizet. Sokkal energikusabbnak és egészségesebbnek fogja érezni magát anélkül, hogy egy fillért is költene speciális vizekre, miközben a képződő műanyaghulladéktól is megkíméli a környezetet.

Puffasztott rizs

Ha egészséges nassolnivalóról van szó, a pufirizs gyakran szerepel a listán, de ha közelebbről megvizsgáljuk a tápanyag összetételt, kissé más perspektívában láthatjuk azt.

A mindössze 100g puffasztott rizsben 383 kalória, 87g szénhidrát és 7g fehérje található.

A fehér rizs emellett sűrű, magas glikémiás indexű szénhidrátforrás, ami azt jelenti, hogy a vércukorszint gyorsan megemelkedik az inzulin nevű hormonnal együtt, amely szintén elősegíti a zsírraktározást a szervezetben.

egeszseges_elelmiszer_4

 

A rizsből készült rágcsálnivalók fehérjében és más kulcsfontosságú tápanyagokban is szegények, ami azt jelenti, hogy egyszerűen csak üres kalóriákat kínálnak a vércukorszint gyors emelkedésével együtt, nem pedig tartós energiát.

Emiatt sokkal jobban jár, ha teljes kiőrlésű kekszekre vagy zöldségekre költi a pénzét, mintsem feldolgozott rizses rágcsálnivalókra.

Megosztás
Címkék