2022. július 27., 15:28

Ha nem jönnek kiadós esők, nagyon rossz lesz a kukoricatermés

Rendkívüli mértékben befolyásolja a szárazság a kukoricatermést, és ha a következő napokban nem jönnek kiadós esők, nagyon rossz hozamok lesznek. Az állattenyésztők nem tudják majd etetni az állományt – mondta a TASR-nek Matej Korpáš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) sajtóosztályának munkatársa.

kukorica
Fotó: TASR

„A kukorica rendkívül jól reagál a csapadékra, és ha lenne elég eső, valahogy még összeszedné magát. De a hozamrekordok idén biztosan nem dőlnek meg” – jelentette ki Korpáš. Hozzátette, hogy kukoricát szinte az egész országban termesztenek, a szárazság miatt Léva, Nagykürtös és Rozsnyó környékén a legrosszabb a helyzet.

A legnagyobb gond a csapadék helyi megoszlása. Egy-egy régión belül is előfordul, hogy az egyik parcella kapott elég csapadékot, a mellette levőn meg egyáltalán nem esett”

– tette hozzá. Korpáš szerint ha augusztus végéig nem esik le legalább az ebben az időszakban minimálisan elvárható csapadék, átlagon aluli lesz a termés. „Az 5 éves átlaghozam 7,4 tonna hektáronként. Ettől nagyon messze leszünk” - tette hozzá.

A kamara szerint tovább rontja a kilátásokat, hogy a környező országokban is ugyanez a helyzet, ezért külföldről sem lehet majd takarmányt vásárolni. „Szélsőséges esetekben a tenyésztők kénytelenek lesznek felszámolni az állományt, ami tovább rontja az egyébként is rossz helyzetben levő hazai állattenyésztés kilátásait” – magyarázta Korpáš.

A mezőgazdaságban dolgozók szerint 50 éve nem volt ilyen helyzet, de még bizakodnak. Ugyanakkor a rendkívüli szárazság már a nyári betakarításra is rányomta a bélyegét, és ősszel ugyanez várható a kukoricával, a napraforgóval, a cukorrépával és a szójával. Korpáš azt is megjegyezte, a réteken, a kaszálókon is elsárgult a növényzet, alig van kaszálnivaló, ami tovább nehezíti a takarmányozást.  
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.