2022. május 28., 08:56

Fokozódik az élelmiszerválság: Ki a felelős?

A francia közszolgálati televíziós csatorna, a France 5 péntek esti tudósításában arról számolt be, hogy Odessza kikötőjében orosz rakétacsapások érték az ott felhalmozott, egy ideje blokkolt ukrán gabonatartalékokat. 

gabonaháború
Médialapozó
Fotó: Youtube repro
Felrobbant odesszai ukrán gabonakészlet

A fegyverszállítmányokhoz hasonlóan, a gabonalerakatok is az orosz támadások elsődleges célpontjaivá lettek. Gennagyij Trukhanov, Odessza polgármestere kijelentette:

Az oroszok nem elégszenek meg azzal, hogy lerombolták városainkat és megölték lakosainkat, jelenleg épp gazdasági összeomlást provokálnak Odesszában. Minden szállítási útvonal lehetősége megszakadt.  Legutóbbi támadásaik a logisztikai központok azon pontjaira irányultak, ahol a gabonát szárazföldön szállítják. 
gabonaháború
Fotó:  Youtube repro
Odessza polgármestere

Az ukrán hatóságok becslése szerint az oroszok 750 ezer tonna gabonát lophattak el, amelynek értéke több, mint 200 millió dollárra becsülhető.

gabonaháború
Fotó:  Youtube repro
Műholdfelvétel Odessza kikötőjében

A Krím-félszigeten található Szevasztopol kikötőjében készített műholdas felvételek alapján, az amerikai CNN szerint úgy tűnik, az orosz hajók éppen ukrán gabonát pakolhatnak. Csütörtökön London arra kérte Moszkvát, azonnali hatállyal függessze fel ezeket a szervezett lopásokat.

gabonaháború
Fotó:  Youtube repro
Ben Wallace brit honvédelmi miniszter
Az emberiség élelmezése függ ettől a gabonától. Ezért felszólítom Oroszországot, azt tegye, ami az emberiesség szellemében helyes és hagyjon szabad utat az ukrán gabonának. Fel kell hagynia a gabonakészletek eltulajdonításával. Látjuk, hogy Oroszország saját céljaira ellopja az ukrán gabonát. 

- mondta a brit honvédelmi miniszter.

Pénteken a Kreml cáfolta a nyugati állításokat, lényegében az Oroszországra kiszabott nyugati szankciók eltörlését követelte a gabonaszállítások blokádjának feloldásáért.

gabonaháború
Fotó:  Youtube repro
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Reuters hírügynökségnek elmondta, 

kategorikusan elutasítjuk a Nyugat vádaskodását. Ellenkezőleg, azzal vádoljuk őket, hogy számos illegális intézkedést hoztak, és az orosz blokád volt az ezekre adott válasz. A nyugatiak inkább megszüntethetnék az embargós intézkedéseiket, amik megakadályozzák a gabonaexportot Ukrajnából.
Ez az előrejelzett gabonakatasztrófa az egész világot készültségi állapotba kényszeríti. A háború három hónap alatt felforgatta a gabonaexportot Ukrajnából és Oroszországból, ahonnan a világ gabonaellátásának egyharmada származik. Ennek következményeként az árak robbanásszerűen növekedtek. A hét elején az étekezési búzáért tonnánként már 438 eurót kértek, ami rekordárnak számít. 
gabonaháború
Fotó:  Youtube repro
Az étkezési búza elmúlt 3 hónap alatti árrobanása

 

A G7-ek csoportja a legfejletlenebb országokban a legrosszabtól tart.

gabonaháború
Fotó:  Youtube repro
A német külügyminiszter

Annalena Baerbock, német külügyminiszter elmondása szerint 25 millió tonna gabonát blokkolnak jelenleg Ukrajnában.  

gabonaháború
Fotó:  Youtube repro
A kairói mezőgazdászok nagyon aggódnak

A vészhelyzet emberek millióit fenyegeti élelmiszer-ellátási bizonytalansággal, ahogy Líbiát is, amely gabonaexportjának 70%-át Ukrajnával és Oroszországgal bonyolítja le, Törökország esetében ez 80%, Egyiptomnál pedig 90%.  

Egy Indiából érkező rossz hír még tovább súlyosbíthatja a világban eluralkodó élelmiszer-krízist. Az 1,3 milliárd lakosú ország tegnap bejelentette, hogy megtiltja saját megtermelt gabonájának kivitelét.  

gabonaháború
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.