2022. június 29., 16:29

Eldurvult a holland gazdatüntetés: trágyalével locsolták a városházát – VIDEÓ

Egyre erőszakosabb a holland gazdák egy hete tartó tüntetése, a tiltakozók kedd este áttörték a rendőrségi barikádokat Christianne van der Wal-Zeggelink természet- és nitrogéngazdálkodási miniszter házánál - írta szerdán az NlTimes hírportál.   

holland gazdatüntetés
Fotó: Twitter

A több ezer holland gazda a kormánynak a nitrogén-oxid- és az ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen tiltakozik, amelyek véleményük szerint a mezőgazdasági dolgozók egzisztenciáját veszélyeztetik. A holland kabinet átlagosan 40 százalékkal szeretné csökkenteni a mezőgazdaság nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátását, a természetvédelmi területek közelében pedig mintegy 100 százalékos kibocsátáscsökkentést ír elő.

A hírportál tudósítása szerint a tüntetők félretoltak egy rendőrautót, hogy a traktorok behajthassanak abba az utcába, ahol a miniszter lakik. A helyzet annyira veszélyes volt, hogy a rendőrök nem tudtak azonnal közbeavatkozni. Van der Wal-Zeggelink nem, de a családja otthon tartózkodott, amikor az akció lezajlott. A rendőrség szerint a tüntetők a rendőrautót megrongáltak, és az utcára ürítettek egy hígtrágyatartályt is.

Az egy hete tartó tüntetések során a gazdák az ország több pontján traktorokkal torlaszolták el az autópályákat, trágyával kenték be a kormányépületek homlokzatát, és szénabálákat gyújtottak fel.

Mark Rutte miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a demonstrálók veszélyes körülményeket teremtettek az országutakon, és politikusokat fenyegettek meg. Mint mondta, "tiltakozásuknak semmi köze sincs a gyülekezéshez való joghoz."

Willem Woelders országos rendőrparancsnok úgy nyilatkozott, hogy bár a múlt héthez képest kevesebb gazda tiltakozik, akcióik egyre durvábbak lesznek. A Demokraták 66 koalíciós párt szerdán rendkívüli vitát kezdeményezett az ügyben.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.